El a susţinut, în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Ion Oprişor, că Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", singura care pregăteşte specialişti pentru departamentele operative ale Ministerului Afacerilor Interne, are un rol esenţial în apărarea valorilor fundamentale ale statului de drept şi un impact direct asupra vieţii şi securităţii cetăţenilor. 

"Drumul pe care l-aţi ales impune standarde profesionale şi umane, maturitate şi performanţă. Sunt convins că formarea din interiorul Academiei de Poliţie v-a pregătit pe deplin pentru acest drum şi că veţi face, astfel, cinste Ministerului Afacerilor Interne şi României", a arătat şeful statului. 

"Nu aveţi o misiune deloc uşoară. Dacă privim în jurul nostru, în regiune şi în Europa, constatăm o creştere a fenomenelor infracţionale, a criminalităţii transfrontaliere, a traficului şi a consumului de droguri. Fenomenul migraţiei, ameninţarea teroristă, dar şi evoluţia situaţiilor din domeniul urgenţelor civile întregesc un tablou care impune atenţie, capacitate de reacţie şi fermitate din partea dumneavoastră", a afirmat şeful statului. 

El a precizat că principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie să stea la baza activităţii MAI, a componentelor sale şi a fiecărui poliţist. 

"În consecinţă, vă cer toleranţă zero faţă de faptele antisociale. Într-un stat de drept, legea nu se negociază, ea se respectă şi se aplică, astfel încât cetăţenii să simtă că trăiesc într-o Românie sigură", a subliniat Iohannis. 

Şeful statului a indicat că este nevoie de mai multă solidaritate în societate împotriva acestor fenomene şi i-a îndemnat pe absolvenţii Academiei de Poliţie să încurajeze o astfel de solidaritate şi să-şi asume fără ezitare obligaţiile profesionale şi civice specifice activităţii. 

De asemenea, Klaus Iohannis le-a transmis poliţiştilor că au datoria morală să fie exemplu de conduită şi de responsabilitate pentru cetăţeni.