Cine merge la serviciu cu bicicleta este mai fericit decât cine alege să ajungă la birou cu maşina, arată un studiu apărut în revista Preventive Medicine şi preluat de ediția franceză a publicației Huffington Post.

Mai bine

Desfăşurat pe circa 18.000 de englezi care locuiesc la periferie, studiul demonstrează importanţa mersului pe jos şi pe bicicletă atât pentru corp, cât şi pentru sănătatea psihică. Participanţii au răspuns la întrebări despre o perioadă de cel puţin trei ani consecutivi din viaţă, între 1991 şi 2009. Cercetătorii de la University of East Anglia au dorit să afle dacă subiecţii s-au simţit inutili, nefericiţi, dacă dorm prost, etc, iar pe baza răspunsurilor, au acordat fiecărui participant un scor pentru starea de bine.

Rezultatele au indicat că persoanele care mergeau la serviciu cu maşina erau cu 13% mai susceptibile să se simtă sub presiune şi incapabile să se concentreze faţă de cele care mergeau pe jos sau cu bicicleta la locul de muncă.
Pentru ca rezultatele să fie relevante, cercetătorii au luat în considerare şi alţi factori care influenţează în general starea de bine – cum ar fi veniturile, sănătatea sau existenţa copiilor, însă aceştia nu au schimbat cu nimic concluziile. De altfel, aşa cum subliniază BBC, cei care au schimbat la un moment dat mijlocul de transport (trecând de la maşină la bicicletă sau la mersul pe jos) s-au simţit mai bine.