Evenimentul Zilei > International > Ce înseamnă pentru Brexit rezultatul alegerilor din Irlanda?
Ce înseamnă pentru Brexit rezultatul alegerilor din Irlanda?

Ce înseamnă pentru Brexit rezultatul alegerilor din Irlanda?

O coaliţie sub conducerea Sinn Féin îi va irita pe unionişti, ei considerând că acordul lui Boris Johnson cu UE reprezintă o trădare.

THE GUIARDIAN (Marea Britanie). În urma alegerilor generale irlandeze de sâmbătă, Sinn Féin a fost prima opţiune a electoratului, ceea ce a reprezentat un şoc pentru peisajul politic al ţării după decenii întregi în care scena a fost dominată de cele două partide rivale de centru – Fine Gael şi Fianna Fáil.

Totuşi, rezultatele vor duce la formarea unui parlament instabil, în care niciun partid nu se apropie de ocuparea a 80 de fotolii or, asta înseamnă că, înaintea formării oricărui guvern, vor urma săptămâni întregi, dacă nu chiar luni, de negocieri între liderii de partid.

Orice s-ar întâmpla, Leo Vadradkar, premierul din partea partidului Fine Gael, cel care a ajutat la depăşirea impasului pe tema Brexitului în urma discuţiilor din octombrie, purtate cu Boris Johnson la Wirral, nu va putea supravieţui, ceea ce, pentru Downing Street şi pentru Bruxelles va însemna apariţia unui nou set de politicieni cu care să discute tocmai în momentul critic în care Brexitul trece la următoarea fază a tratativelor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE