Evenimentul Zilei > International > Ce imn va cânta Elveţia?
Ce imn va cânta Elveţia?

Ce imn va cânta Elveţia?

Un vot online pentru alegerea noului imn național al Elveției a fost lansat luni, cu șase variante!

Aceste variante sunt supuse alegerii publicului, care le poate asculta pe site-ul https://www.chymne.ch, după cum informează AFP.

 

Nu se spune nimic

 

Opinia utilizatorilor site-ului va conta în proporție de 50% în decizia finală. Voturile membrilor juriului, compus din treizeci de specialiști, între care muzicieni, ziariști, membri ai unor coruri, dar și ai unor asociații sportive, vor conta și ele în proporție de 50%.

Utilizatorii care își vor exprima opinia trebuie să specifice un "număr elvețian de telefon mobil." Ei primesc apoi un cod prin SMS pe care îl vor putea utiliza pentru a-și exprima opțiunea pe internet. Nu se spune nimic despre naționalitatea celor care votează, scrie AFP.

Alegerea finală a publicului va fi anunțată pe 12 septembrie și va fi prezentată autorităților politice care vor decide dacă o aprobă sau nu.

Prea demodate?

Conform unui studiu din anul 2000, doar 16% din populaţia Elveţiei susţine că este foarte importantă religia, 11,1% că nu are nicio religie, iar un raport din 2006 al Impact Lab spunea că 27% dintre elveâieni nu cred în Dumnezeu, iar numarul lor este în creştere.

Totodată, Constituţia Elveţiei vorbeşte despre respect reciproc, democraţie, solidaritate, respect pentru diferenţe. Potrivit presei occidentale, elveţienii doresc schimbarea din cauză că versurile imnului actual sunt considerate prea demodate, întrucât au fost create în baza unui psalm bisericesc, a unei rugăciuni, ceea ce este în dezacord cu o societate neutră din punct de vedere religios, transmite BBC.

"Imnul nostru oficial este un psalm, o rugăciune, iar societatea noastră este bazată pe o atitudine neutră faţă de religie. Avem deopotrivă atei şi adepţi ai cultelor politeiste, ceea ce transformă actualul imn într-o problemă", a explicat reprezentantul organizaţiei care se ocupă de alegerea unui nou imn şi care va prezenta câştigătorul spre aprobare Consiliului Federal.

Noul imn va trebui să facă mai multe referiri la valorile societăţii actuale, la principiile înscrise în Constituţie, la democraţie, solidaritate şi egalitate. De asemenea, concurenţii sunt invitaţi să propună şi o nouă linie melodică, una mai modernă, pentru viitorul imn.

Concurentul care va înscrie imnul câştigător va primi un premiu de 10.000 de franci elveţieni (circa 8.000 de euro). La competiţie se pot înscrie şi cetăţenii străini care locuiesc în Elveţia.