Într-o scrisoară trimisă de Casa Albă, președintele Donald Trump îl sfătuiește pe liderul turc Recep Tayyip Erdogan să meargă pe calea diplomației în chestiunea lurdă. „Nu fiți un prost!”, îi transmite Trump lui Erdogan, un mesaj cu subînțeles, ca de altfel întreaga depeșă.

Democrații acuză că scrisoarea ar fi antedatată pentru a-l dezvinovăți pe Trump, care a ridicat din umeri când Turcia a invadat nordul Siriei și i-a atacat pe kurzi. Miercuri, 9 octombrie, apare trecută ca dată a expedierii, fix ziua în care Erdogan a anunțat declanșarea operațiunii militare.

„Voi distruge economia Turciei!”

Donald Trump susține că nu vrea să fie responsabil pentru distrugerea economiei Turciei, dar o va face dacă „otomanii” nu se retrag din Siria. Declanșarea sancțiunilor impuse Ankarei este doar primul pas dintr-un plan ce poate pune pe butuci țara, avertizează Trump.

„Hai să facem o afacere bună! Nu doriți să fiți responsabil pentru sacrificarea a mii de oameni și nici eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turcești. Dar o voi face! V-am dat deja un mic exemplu, cu privire la pastorul Brunson”, scrie Trump, cu referire directă la sancțiunile pe care Trezoreria americană le-a impus deja unor înalți oficiali turci, vinovați de reținerea unui cleric evanghelic american.

„Nu fiți un dur! Nu fiți un prost”

În continuare, notează politico.eu, Trump face apel la rațiune și îi reamintește lui Erdogan, printre rânduri, de puciul pus la cale împotriva sa și din care a scăpat doar grație intervenției de ultim moment a Moscovei. „Am muncit din greu pentru a rezolva unele dintre problemele tale. Nu lăsați lumea s-o ia la vale! Puteți face foarte mult bine. Nu fiți un tip dur! Nu fții un prost! Vă sun mai târziu”, punctează Trump.

Din câte se pare, generalul kurd Mazloum Kobani, din Forțele Democrate Siriene, este dispus să negocieze cu Recep Erdogan, însă liderul turc nici nu vrea să audă de așa ceva. Trump cere, totuși, ca părțile să se așeze la masa dialogului: „Istoria vă va privi favorabil dacă veți obține acest lucru într-un mod corect și uman. Dar vă va privi pentru totdeauna ca pe un diavol dacă nu se vor întâmpla lucruri bune”.