Guvernul a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență urmare a propunerilor venite de la cetățeni după înființarea „Comisiei de tăiat hârtii”.

Astfel, instituţiile publice care solicită copie pe hârtie după actul de identitate vor elimina această cerinţă acolo unde există tehnologia pentru a scana sau pentru a primi şi procesa o copie în format electronic.

● Instituţiile vor fi obligate să reducă situaţiile în care se solicită depunerea copiilor legalizate după documente, înlocuindule cu declaraţii pe propria răspundere.

● Până la sfârșitul anului 2018, instituţiile sunt obligate să își dezvolte capacitatea tehnică, astfel încât comunicarea de date, informaţii sau documente între acestea să se facă în format electronic.

● De asemenea, instituţiile publice vor fi obligate, după intrarea în vigoare a ordonanţei, să folosească mijloace electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, acolo unde beneficiarul are şi este de acord să îşi furnizeze o adresă de poştă electronică.

● Prin OUG sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru eliberarea cazierului judiciar şi examinarea conducătorilor de autovehicule în vederea obţinerii permisului de conducere. Taxele de timbru rămase în vigoare se vor plăti prin mijloace electronice, ordin de plată sau numerar.

● Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate online.

● Executivul modifică şi legea privind cazierul judiciar astfel încât autorităţile şi instituţiile publice, altele decât cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, să obţină certificatul de cazier judiciar în mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

● Obţinerea paşaportului va fi simpificată, taxa specifică urmând a fi plătită şi online.

● Procedurile de obţinere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a stimulentului de inserţie şi a alocaţiei de stat vor fi simplificate. Se elimină cerinţa de legalizare a copiilor după documentele justificative.

● Se simplifică și procedura obținerii șomajului. Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă vor putea obține informaţiilor cu privire la veniturile persoanelor solicitante cu ajutorul internetului.

Te-ar putea interesa și: