Cercetătorii de la Universitatea Aix-Marsilia, conduși de Remi Charrel, profesor doctor specializat în patologii virale, au făcut experiențe care arată  că virusul  nu moare decât după o expunere de 15 minute la temperaturi de peste 90 de grade, notează Il Giornale.

Trebuie spus că cercetarea trebuie să fie încă supusă validării științifice. Obiectivul inițial al studiului francez a fost să înțeleagă modul în care SATS-Cov-2 este capabil să trăiască și chiar să se reproducă, și după expuneri îndelungate la temperaturi ridicate. Pentru a face acest lucru, echipa lui Charrel a realizat experimentul numit „Evaluarea protocoalelor chimice și de încălzire pentru inactivarea SARS-Cov-2”. Dar în ce constă mai exact?
Cercetătorii au încălzit virusul în eprubetă pentru a descoperi până la ce temperatură reușește să reziste. Mai întâi au creat două culturi diferite de celule renale de la o maimuță africană. Una a fost infectată cu virusul unui pacient din Berlin, iar cealaltă nu. Ambele au fost supuse inițial la temperaturi de 60° Celsius timp de o oră, timp în care în primul caz nu toate tulpinile agentului patogen au fost distruse și, dimpotrivă, chiar s-au reprodus.

Temperatura a fost, prin urmare, ridicată la 92° Celsius, timp de 15 minute. În timpul acestui experiment, distrugerea a fost totală, iar virusul a fost ucis. Protocoalele care au fost folosite în timpul testării sunt aceleași care au fost utilizate deja cu alți viruși, cum ar fi Ebola. Aceste proceduri prevăd încălzirea virusului la temperaturi ridicate timp de o oră pentru a-i neutraliza puterea de infectare.
În acest caz, au fost sufuciente 15 minute la peste 90° Celsius. Conform studiului, coronavirusul poate rezista până la două zile pe haine și doar spălarea la 92 de grade, timp de 15 minute, a fost în stare să îl ucidă complet. Dacă studiul va fi validat, ar anula complet ideea că coronavirusul ar putea dispărea odată cu sosirea verii.