Evenimentul Zilei > Politica > Ce-a făcut parlamentarul tău. Traian Igaș, senatorul care a inventat cuvinte ca să apară la televizor
Ce-a făcut parlamentarul tău. Traian Igaș, senatorul care a inventat cuvinte ca să apară la televizor

Ce-a făcut parlamentarul tău. Traian Igaș, senatorul care a inventat cuvinte ca să apară la televizor

„Evenimentul zilei” vă oferă profilul politic al senatorului liberal Traian Igaș (ex-PDL), fost ministru de Interne și deputat. De-a lungul timpului, politicianul s-a evidențiat atât prin gafe verbale (stâlcind limba română în repetate rânduri), cât și prin postarea unor fotografii (pe Facebook) care-l prezintă în niște situații de-a dreptul inedite.

Înainte să devină deputat, senator şi ministru, sibianul Constantin Traian Igaş (de profesie jurist) a fost administrator al Organizaţiei „Tineretul Liber Arădean” (1990- 1995), acesta fiind momentul în care a început să cocheteze cu sferele politice. În 1998, Igaş a fost ales vicepreşedinte PD al filialei Pecica, pentru ca, în 2005, să ocupe funcția de vicepreședinte al Biroului Permanent Județean PD Arad.

Consilier local și județean

De asemenea, în perioada 2000- 2004, a fost consilier local al orașului Pecica, iar, ulterior (până în 2008), a fost consilier județean, activând în cadrul Consiliului Județean Arad. Actualmente senator liberal, Traian Igaş este căsătorit şi are două fete: Andreea şi Maria. Totodată, fostul ministru este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare şi este posesorul unui master în „Management şi finanţare în administraţia publică”.

Stâlcirea repetată a limbii române

Traian Igaș a fost ministru al Administrației și Internelor în Cabinetul Boc 2 (27 septembrie 2010-6 februarie 2012). Gafele sale verbale au făcut, în repetate rânduri, deliciul presei şi al opiniei publice. Bunăoară, la 4 februarie 2012 – chiar cu două zile înainte să-şi depună mandatul, la iniţiativa premierului Emil Boc –, ministrul Igaş i-a anunţat (cu vizibilă mândrie) pe reprezentanţii mass-media că „nicio localitate nu este vădită de energie electrică”. Desigur, cuvântul pe care Traian Igaş ar fi vrut să-l folosească este „văduvit”, dar pesemne că s-a confruntat cu un lapsus insistent. Însă aceasta nu a fost unica ocazie când politicianul a stâlcit limba română.

A inventat cuvintele „criminologen”, „complect” și „branconaj”

În decembrie 2011, cu ocazia unui discurs susţinut în faţa Parlamentului, Traian Igaş a inventat – nici mai mult, nici mai puţin! – două cuvinte, fapt sesizat de presă: „criminologen” şi „complect”. De asemenea, ori de câte ori a încercat să pronunţe „braconaj”, Igaş a spus „branconaj”, şi asta în repetate rânduri.

În 2012, întrebat de ce comite astfel de gafe, fostul ministru a oferit o explicaţie” cel puţin surprinzătoare. vă spun patru vorbe, dintre care două aşa cum trebuie şi două cu dezacord. Dacă nu fac niciun dezacord, păcate nu mă preia nicio televiziune, nici măcar când spun lucruri bune”, s-a plâns Traian Igaş, oferind nouă mostră de „ingeniozitate”.

17 legi din 155 de inițiative legislative

Din 2004 şi până în prezent, Traian Igaş a însumat trei mandate de parlamentar: unul la Camera Deputaţilor şi, ulterior, două la Senat. De-a lungul activităţii sale, sibianul a elaborat nu mai puţin de 155 de iniţiative legislative, dintre care doar 17 au devenit legi.

De asemenea, Traian Igaş este preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru relaţia cu UNESCO, este membru al Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi, totodată, exercită funcţia de secretar al Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

În legislaturile anterioare, Igaş a fost vicepreşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea şi completarea Regulamentului Senatului, membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni, dar şi al Comisiei permanente comune privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. În 2010, Traian Igaș a fost liderul senatorilor PDL. Ce-a făcut parlamentarul tău E X C L U S I VEXCLUSIV PrintPrint Traian Igaș, senatorul care a inventat cuvinte ca să apară la televizor „Evenimentul zilei” vă oferă profi lul politic al senatorului liberal Traian Igaș (ex-PDL), fost ministru de Interne și deputat. De-a lungul timpului, politicianul s-a evidențiat atât prin gafe verbale (stâlcind limba română în repetate rânduri), cât și prin postarea unor fotografi i (pe Facebook) care-l prezintă în niște situații de-a dreptul inedite ^

S-a cocoțat pe un indicator!

Foarte activ pe Facebook, Traian Igaş a reuşit să iasă în evidenţă, recent, după ce a postat o fotografie ce-l surprinde cocoţat pe semnul de la intrarea în satul Roşia Nouă (care face parte din comuna Petriş, judeţul Arad). „Un zâmbet pe 16mm…. să nu uităm să zâmbim!”, a scris Igaş, de parcă şi-ar fi măsurat surâsul cu un şubler. Din pricina posturii inedite, prietenii virtuali s-au grăbit să comenteze poza, unii dintre aceştia sfătuindu-l – mai în glumă, mai în serios – să aibă grijă să nu se accidenteze. „Asta-i din ciclul dă-te jos din corcoduş? Sau din cel cu politica românească este în plop, iar plopul este în aer? Sau, dacă nu avem Roşie Montană, măcar avem Roşie Nouă…”, a comentat un internaut. „Cred că puţin mai în spate este şi moş Martin, dar nu l-a prins fotograful în poză”, a apreciat o domnişoară, iar fostul ministru nu s-a sfiit să-i dea un „like”.


Traian Igaș, pe fotoliul său din Senatul României