Evenimentul Zilei > Politica > Ce a descoperit Băsescu după rectificarea bugetară. „Asta explică ticăloșia unor miniștri”
Ce a descoperit Băsescu după rectificarea bugetară. „Asta explică ticăloșia unor miniștri”

Ce a descoperit Băsescu după rectificarea bugetară. „Asta explică ticăloșia unor miniștri”

Traian Băsescu, fostul președinte al României analizează, pe Facebook, modul în care fondurile alocate prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL) sunt distribuite, prin bunăvoința ministrului de finanțe, "Moș Crăciun -Cîțu", primăriilor PSD. El nu contestă plata dar vrea ca lucrările pentru care se dau banii să fie și efectuate, nu doar facturate.

Plata facturilor trebuie făcută după verificarea stadiului de execuţie al lucrărilor facturate, arată Traian Băsescu. “Guvernul anunță un deficit de 4,4% din PIB. S-au făcut realocări de bani de la un minister la altul, unele spectaculoase. Rectificarea bugetară reflectă și incompetenţa, și minciuna, și ticăloșia unor miniștri PSD. Fie că discutăm de ministrul Transporturilor, al Agriculturii, al Internelor sau al Educație Naționale, ei sunt campionii incompetenței pentru că restituie sume între 1,1 şi 2,1 miliarde Ron reprezentând programe cu finanţare europeană”.

Vorbind despre foștii miniștri, Traian Băsescu precizează: “Paradoxul este că exact aceşti miniştri erau clovnii televiziunilor explicându-ne, precum Cuc şi Daia, in fiecare zi cât de competenţi şi asudaţi de muncă sunt ei. Dintre ministerele care primesc bani, m-aș opri la unul singur: Ministerul Dezvoltării Regionale campionul bunăvoinţei lui lui Moş Crăciun – Cîţu.

Dezvoltarea Regională primeşte pentru mult hulitul program PNDL o suplimentare de 1,8 miliarde lei, cea mai mare creștere de buget. Frumoasa sumă cu care Cîţu a dăruit masa PSD este destinată plăţii facturilor restante la PNDL. Dăncilă nu s-a încumetat să plătească facturile restante la PNDL, drept pentru care a încasat la vot costul demobilizării baronilor PSD.

Pentru Traian Băsescu, spectaculos este că PNDL considerat puşculiţa primarilor PSD devine o prioritate la plată pentru ministrul Cîţu. “Eu nu spun să nu se plătească, dimpotrivă, este corect ca agenții economici să își primească banii pe lucrările facturate, dar şi efectuate nu doar facturate. Este un lucru esențial care trebuie făcut: niciun ban fără verificarea stadiului fizic al executării lucrărilor, pentru a se verifica dacă lucrările din teren corespund cu lucrarea facturată. Dacă vor corespunde, felicitări primarilor, dacă nu vor corespunde și, se va considera un adevărat dezmăț în utilizarea banului public, se va dovedi dreptatea opoziției că, PNDL-ul a fost pușculița primarilor. Exerciţiul verificării corespondenţei dintre ce s-a facturat şi ce s-a executat în teren pe PNDL este un exercițiu care trebuie făcut şi fără de care guvernul se compromite”.