Măsura ar putea fi aplicată din 2018, însă Constantin dă asigurări că nu va fi modificată cota unică de 16% în integralitate.  

Întrebat dacă se ia în calcul de către Guvern anularea cotei unice, Constantin a spus că există discuţii privind o posibilă impozitare progresivă, potrivit news.ro

"Aici ştiţi că este o discuţie, nu neapărat, dar există o discuţie ca din 2018 să se vină cu acea impozitare, cum să spun, în funcţie de veniturile pe care le au cetăţenii. Asta este o discuţie pe care o vom avea la momentul respectiv", a precizat el.

Aceste discuţii ar urma să aibă loc în cursul anului 2017. Ulterior, întrebat din nou dacă se va renunţa la cota unică, vicepremierul a precizat că ea va rămâne, dar vor fi introduse noi forme de impozitare pe venit.

"Cota unică rămâne, dar sunt alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua în calcul", a explicat el.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că angajamentele bugetare care urmează a fi adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor şi a burselor pentru studenţi, sunt însoţite de măsuri de suplimentare a veniturilor la buget, precum eliminarea plafonului CAS şi CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu, astfel încât există ”o balanţă” între venituri şi cheltuieli.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susţine că declaraţiile făcute de premierul Sorin Grindeanu în debutul şedinţei de Guvern de vineri confirmă faptul că social-democraţii vor să elimine cota unică şi să introducă o impozitare bazată pe cote progresive.