Editura Evenimentul si Capital

Ce a DECLARAT Ana Birchall despre Raportul Comisiei Europene privind MCV

Ana Birchall
Autor: | | 0 Comentarii | 638 Vizualizari

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a vorbit despre Raportul Comisiei Europene. Ea a afirmat că salută "mesajul explicit" al raportului.

"Este al patrulea raport pozitiv consecutiv, prin care se califică progresele României (...) ca fiind majore, demonstrând şi certificând astfel menţinerea parcursului sustenabil în ceea ce priveşte atingerea (...) obiectivelor acestui mecanism. Raportul de astăzi este unul bun, confirmând existenţa unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluărilor sistemului judiciar român", a afirmat Ana Birchall, la Palatul Victoria.

"Apreciem în mod deosebit că în acest raport, pentru prima dată, se menţionează explicit natura distinctă a MCV-ului şi necesitatea de a evita orice corelări cu deciziile din cadrul altor politici ale Uniunii Europene, cum ar fi, de exemplu, aderarea la Spaţiul Schengen sau fondurile structurale. Autorităţile române au subliniat (...) repetat acest lucru de-a lungul anilor, însă, din păcate, operarea unei astfel de legături a continuat să blocheze în plan european decizii fundamentale pentru România. Aşadar, salutăm mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distincţia clară între MCV şi procesul de aderare la Schengen pentru a elimina orice posibilă ambiguitate privind menţinerea unei interdependenţe între cele două procese", a declarat Birchall, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Ministrul şi-a exprimat regretul că o astfel de decizie nu a fost luată de către Comisia Europeană "mult mai devreme", întrucât, a adăugat Ana Birchall, putea fi astfel evitată "întârzierea atingerii acestui obiectiv atât de important pentru România".

"Sunt menţionate încă din primele paragrafe ale documentului aspectele ce ţin de sustenabilitatea procesului de reformă şi consolidarea sistemului judiciar, însă elementul cheie al raportului constă în aceea că, dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui mecanism prin intermediul continuării şi consolidării accelerate a reformelor, formulând în acest sens 12 recomandări. Se introduce conceptul de finalizare a fiecărei condiţionalităţi în parte prin îndeplinirea celor 12 recomandări. Închiderea tuturor condiţionalităţilor va duce la finalizarea acestui mecanism. De asemenea, Comisia Europeană menţionează perspectiva unei evaluări anticipate în 2017 pentru finalul anului curent", a arătat Birchall.

Aceasta a precizat că se va lucra în continuare pentru a fi limitat "caracterul general" al unora dintre recomandările CE.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI