Evenimentul Zilei > Justitie > Justiția română a primit o lovitură uriașă de la CEDO. Ce s-a decis în dosarul maternității Giulești
Justiția română a primit o lovitură uriașă de la CEDO. Ce s-a decis în dosarul maternității Giulești

Justiția română a primit o lovitură uriașă de la CEDO. Ce s-a decis în dosarul maternității Giulești

România a fost condamnată la CEDO, în dosarul incendiului de la maternitatea Giulești.

Plângerea a fost depusă la instanța europeană de către Florentina Cîrstea, asistenta care a fost arestată la scurt timp după ce cinci bebeluși au murit în incendiul ce a cuprins Secția de Neonatologie. CEDO a constatat că arestarea dispusă în cazul ei nu a fost justificată.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că statul român trebuie să îi plătească Florentinei Cîrstea, asistenta condamnată în dosarul Maternitatea Giulești, pagube morale în valoare de 5.000 de euro pentru încălcarea articolelor privind justificarea arestului preventiv. CEDO notează că asistenta Florentina Daniela Cîrstea a fost arestată preventiv, fiind considerată a reprezenta un risc pentru membrii spitalului. Cu toate acestea, tribunalul care a decis arestarea preventivă a acesteia nu a reușit să ofere o explicație exactă.

Într-un comunicat oficial, instanța europeană a drepturilor omului menționează: ,,Curtea Europeană a Drepturilor Omului notează că prima instanță a făcut afirmații într-o manieră generală, fără a specifica cum situația specifică a reclamantei ar putea duce la intensificarea unor tensiuni sociale, și care nu este suficientă pentru a justifica arestarea preventivă”.

În ceea ce privește primul paragraf, privind privarea de libertate în cazul deţinut legal pe baza condamnării pronunţate de către un tribunal competent, Curtea Europeană afirmă că prima instanță a ,,decis că există suspiciuni plauzibile că reclamanta este vinovată. Ulterior, tribunalul a adus la cunoștiință faptul că aceasta a fost adusă în fața instanței, iar arestarea sa preventivă a respectat Art. 5 paragraful 1, așadar nu există o încălcare a acestei prevederi.

Referitor la Art. 8 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului afirmă: ,,CEDO notează că doamna Cîrstea nu a depus o plângere împotriva presei pentru încălcarea demnității sale ca rezultat al publicării unor fotografii cu aceasta în timpul procesului. Curtea consideră astfel că reclamanta nu a oferit niciun argument care să arate că această soluție nu ar fi fost eficientă, iar aceste plângeri au fost respinse. Curtea reiterează că remediile valabile pentru plângerile privind încălcarea drepturilor protejate prin Art 8 (Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) sunt efective. Așadar, plângerile sub Art. 13 (Dreptul la un remediu efectiv) au fost considerate nefondate și response” arată comunicat ul CEDO. Instanța europeană a decis astfel că România trebuie să plătească asistentei Florentina Cîrstea daune morale în valoare de 5.000 de euro, informând că această decizie este una finală.

Incendiul s-a produs pe 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu – Maternitatea Giuleşti.

Atunci au fost duşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni – doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă – şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul Grigore Alexandrescu.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: