Inițial, judecătorii Curții Constituționale dăduseră termen pentru judecarea acestei sesizări în data de 6 martie, însă au decis să o judece pe 27 februarie.

În cazul în care CCR îi va da dreptate, Klaus Iohannis poate convoca un referendum pe tema justiției odată cu alegerile europarlamentare. Prin schimbarea datei, decizia ar veni în timp util, iar președintele ar putea rganiza un referendum în luna mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în ianuarie 2017 procedura pentru organizarea referendumului privind Justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. „Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială. Pe 13 februarie 2017, Parlamentul vota, în unanimitate, avizarea referendumului propus de președinte.