Evenimentul Zilei > Justitie > CCR stabileste ca solicitarea avizului economic și social privind contractele de credit pentru consumatori, este obligatoriu
CCR stabileste ca solicitarea avizului economic și social privind contractele de credit pentru consumatori, este obligatoriu

CCR stabileste ca solicitarea avizului economic și social privind contractele de credit pentru consumatori, este obligatoriu

CCR a admis sesizarea PNL și USR asupra proiectului referitor la Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

În data de 13 martie 2019, judecatorii constitutionali au constatat că obiecţia de neconstituţionalitate este întemeiată, deoarece din consultarea fişei legislative a legii criticate rezultă că avizul autorităţii nu a fost solicitat. Curtea Constitutionala sustine ca potrivit art.1 alin.(5) din Legea fundamentală, "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie". conform dispoziţiilor articolului 2 alineatul (2) litera e) din Legea 248/2013 este prevazuta obligaţia iniţiatorilor de proiecte sau propuneri legislative de a solicita avizul Consiliul Economic şi Social în cazul în care reglementările preconizate vizează domeniile de specialitate ale Consiliului.

In termeni tehnici se observă că "legea criticată vizează unul dintre aceste domenii, respectiv protecţia consumatorului, astfel cum rezultă din expunerea de motive a legii. Prin urmare, în lipsa solicitării avizului cu prilejul declanşării procedurii parlamentare de legiferare a actului normativ examinat, reiese că au fost nesocotite prevederile art.1 alin.(5) din Constituţie.

Dată fiind materia de reglementare a propunerii legislative în discuţie, era obligatoriu să fi fost solicitat avizul Consiliului Economic şi Social, în sensul consultării acestuia, ca organ de specialitate consultativ al Parlamentului şi al Guvernului, neavând relevanţă dacă legiuitorul, în opera sa de legiferare, ar fi ţinut sau nu seama de conţinutul acestuia.

Ignorarea principiului constituţional al obligativităţii respectării legii în cursul procedurilor parlamentare de legiferare ar plasa legiuitorul pe o poziţie privilegiată, interzisă de principiul constituţional al egalităţii, consacrat de art.16 alin.(2) din Legea fundamentală, potrivit căruia 'Nimeni nu este mai presus de lege'", se precizează în documentul emis de CCR.

Judecatorii Curtii Constitutionale au dat astfel castig de cauza opozitiei, dupa ce reprezentantii PNL si USR au criticat completarea OUG 50/2010.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: