Curtea Constituțională (CCR) a respins cu unanimitate de voturi, pentru a doua oară, modificările Codului rutier prin care Poliției nu ar mai fi putut utiliza dispozitivele de măsurare a vitezei din autovehicule care nu aparțin istituției.

Legea fusese adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 14 mai, cu 186 voturi „pentru”, 21 „împotrivă” şi 7 abţineri.

(3) Constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

(4) Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive, conform alin. (l) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Modificările au fost inițiate de deputatul PNL, Florin Roman, și doar parlamentarii USR au votat împotrivă. Sesizarea la CCE a fost făcută de președintele Klaus Iohannis.