Într-un interviu pe marginea unui summit european de la Berlin, Boris Johnson a descris atacul asupra fostului agent rus dublu Serghei Skripal drept “utilizarea nechibzuită a armelor chimice și o încercare ruşinoasă de a omorî oameni nevinovați pe pământ britanic”, a informat Downing Street într-un comunicat.

Pe 4 martie 2018, fostul agent rus dublu și fiica sa, Iulia, au fost găsiţi otrăviţi într-un centru comercial din Salisbury (sudul Angliei) și au fost internaţi în stare gravă. Londra a acuzat Moscova că s-a aflat în spatele acestei intoxicații cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, drept represalii pentru colaborarea acestuia cu serviciile de informații britanice. Un mandat de arestare a fost emis împotriva a doi ruși suspectați de comiterea atacului și prezentaţi ca aparținând informațiilor militare ruse (GRU), dar Rusia respinge în continuare aceste acuzații, subminând relațiile sale diplomatice cu Londra.

Johnson i-a declarat lui Vladimir Putin că ambii “au responsabilitatea de a trata probleme de securitate internațională, în special în ceea ce privește Libia, Siria, Irak și Iran”, dar i-a spus că legăturile dintre Moscova și Londra nu s-ar întoarce la normal până când Rusia nu ar pune capăt “activităților sale de destabilizare”. “Nu va exista o normalizare a relației noastre bilaterale până când Rusia nu va pune capăt activităților sale de destabilizare, care amenință Regatul Unit și pe aliații noștri, și periclitează securitatea cetățenilor și securitatea noastră colectivă”, a declarat premierul Boris Johnson.

Articol tradus din Le Figaro – RADOR