Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > CAZUL KOVESI ȘI TERAPIA CĂTUȘELOR. Avem dovada Experimentului „România”. Comentariu de Dan Andronic
CAZUL KOVESI ȘI TERAPIA CĂTUȘELOR. Avem dovada Experimentului „România”. Comentariu de Dan Andronic

CAZUL KOVESI ȘI TERAPIA CĂTUȘELOR. Avem dovada Experimentului „România”. Comentariu de Dan Andronic

Kovesi este deasupra oricăror reguli și norme ale societății românești. Care este profund bolnavă. Așa îmi explica un amic (mai tefelist) susținerea de care se bucură fostul procuror-șef al DNA într-o parte a României, dar mai ales în afara ei.

Eu cred cu totul altceva. Cred că de-abia acum avem dovada că în România s-a desfășurat un experiment unic. Un experiment de inginerie socială, având constructorii în afara țării, dar subcontractanții autohtoni, în care cuvântul-cheie era frica.

O construcție în care două personaje cu o cultură precară, cu ambiții imense și obediență pe măsură, respectiv fostul prim-adjunct al SRI, gen. Florian Coldea și fostul procuror șef Laura Codruța Kovesi, au jucat rolul călăului. Au desfășurat, așa cum spuneau peste tot, o "operațiune de asanare a societății". În fapt, au fost executanții unui plan venit din afara României, în care metodele de anchetă ale occidentale s-au combinat cu filosofia rusească tip KGB, dând naștere unui monstru care a sugrumat justiția timp de cel puțin 10 ani. 

Un plan din care Binomul Coldea-Kovesi nu a avut decât de câștigat. Atât în plan material, Florian Coldea fiind un om foarte bogat, cât și în planul protecției personale. Mirel Curea spunea că cei doi au primit, în cadrul unei ceremonii secrete, cetățenie americană, având astfel imunitate. Eu cred că cei doi au primit cetățenie universală și imunitate pe viață, indiferent ce matrpazlâcuri vor ieși la lumină. 

Am scris nenumărate articole în care am dovedit cârdășia dintre procurori, ofițeri de informații, judecători de la instanțele superioare, politicieni. Nimeni nu a negat, ba mai mult, au apărut dovezile clare ale acestei înfrățiri. Cel mai clar dintre ele a fost Protocolul SRI-DNA semnat în 2009, declarat neconstiuțional în totalitatea sa, care stabilea modul de lucru în echipe mixte procuror-ofițer, implicarea în dosare penale, care consacra un mod de lucru care depășea ambițiile Securității dinainte de 1989.

Dar, așa cum spuneam, acum avem dovada faptului că această construcție nu a fost o întâmplare, ci un plan bine pus la punct. Venit din afara României.

Este simplu de descifrat acest lucru. Totul se desfășoară la vedere. Așa că dintr-o dată am aflat că Laura Codruța Kovesi este favorită pentru postul de procuror european. În ordinea preferințelor, este chiar pe locul întâi. 

Ce o recomandă? Dacă ne uităm în CV-ul ei, mai nimic.

Are un doctorat plagiat, scos din bibliotecile tutoror universităților, numai amenințarea explicită venită din partea ei la adresa membrilor comisiilor de evaluare făcând ca verdictul să nu fie mai dur.

Are la activ o mulțime de achitări spectaculoase, dosare întoarse în instanță, verdicte devastatoare împotriva așa-zisului profesionalism cu care a condus DNA.

Are în portofoliu o grămadă de minciuni, refuzul repetat de a se prezenta în fața Parlamentului declanșând un conflict de natură instituțională. A sfidat deciziile Curții Constituționale.

A stat la masă cu politicieni ca Ponta și Dragnea, a mâncat din porcul servit la vilele SR și a cântat cu Sebastian Ghiță prin crame. Din când în când a ascultat de ordinele generalului Florian Coldea și a arestat persoanele care încurcau calculele politice ale prim-adjunctului SRI. De obicei în prag de alegeri prezidențiale.

Iar ca tabloul să fie complet adăugăm că a fost înlocuită de la conducerea DNA ca urmare a unui raport întocmit de Ministerul Justiței, validat de Curtea Constituțională și acceptat de președintele Klaus Iohannis.

Deci, din acest scurt rezumat se poate vedea cum Laura Codruța Kovesi nu se califică nici măcar pentru un post de procuror de provincie. Atunci de unde a răsărit promovarea ei spectaculoasă?

Din același grup de politicieni și funcționari europeni și americani care a ajutat la construirea acestui model. Un model care nu ținea cont de formele juridice, de drepturile omului sau principiul meritocrației. Un model în care era nevoie de procurori de tip "Portocală", de judecători care să asigure "traseul", de un general tip Coldea care să prețuiască mai mult decorațiile străine decât stelele de pe umăr.

Era un model care trebuia exportat. În Moldova, Bulgaria, Ucraina, Serbia, oriunde ar fi fost nevoie de un experiment social la scară națională. În care Terapia Cătușelor trebuia să vindece tot, făcând loc pentru multinaționale. Dar pentru acest lucru trebuia ca Laura Codruța Kovesi să fie un model de succes. Ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, odată cu creșterea gradului de independență a judecătorilor, cu abordarea rațională a unor persoane care au preluat instituții ce făceau parte din acest angrenaj, cu apariția unor mărturii imposibil de ignorat. 

Paradoxal, planul nu s-a schimbat! Laura Codruța Kovesi a rămas pentru acești păpușari un produs "bun la export".

De aceea ea trebuie "spălată" în continuare, de aceea nu o să citiți în ziarele străine referiri la ceea ce am scris mai sus. Iar politicieni autohtoni care să o susțină se vor găsi în continuare. Așa cum a făcut-o primul dintre ei, Dacian Cioloș, "păpușit" de același general Florian Coldea…

Pentru că Binomul moare, dar nu se predă!