Evenimentul Zilei > Social > Cazul grotesc de la spitalul Foișor se poate repeta oricând. Barna: E ca într-un război
Cazul grotesc de la spitalul Foișor se poate repeta oricând. Barna: E ca într-un război

Cazul grotesc de la spitalul Foișor se poate repeta oricând. Barna: E ca într-un război

Transferarea pacienților de la spitalul Foișor a revoltat o țară întreagă, dar vicepremierul Dan Barna susține că o astfel de situație s-ar putea repeta.

Evacuarea pacienților de la spitalul Foișor a revoltat întreaga Românie. Pacienții au trecut prin momente de coșmar după ce au fost evacuați la ore târzii din noapte, iar opinia publică a fost de-a dreptul șocată de modul grotesc în care s-a produs ”operațiunea”. Cu toate acestea, Vicepremierul Dan Barna, co-președinte al formațiunii politice USR-PLUS, a declarat că o astfel de situație se poate repeta deoarece pandemia este asemenea unui război.

„Depinde cum privim. Dacă privim din perspectiva bolnavilor COVID la limita dintre viaţă şi moartea, care nu mai aveau loc fizic, pentru ei acel disconfort major pe care  l-au suferit alţi pacienţi e un sacrificiu cumva de înțeles.

Dacă mi s-ar fi spus că trebuie mutată mama sau tata pentru că era nevoie de spațiu pentru pacienți la limită, nu era nicio problemă, că era dimineața, la prânz sau seara, pentru că e o perioadă de război cu virusul, nu e o perioadă în care toate lucrurile merg bine.

A fost o măsură luată într-o situaţie extremă şi probabil că vor mai fi astfel de măsuri, e cum se întâmplă într-un război”, a declarat Dan Barna, intr-un interviu acordat pentru Hot News.

Ce l-a deranjat, de fapt, pe Dan Barna în operațiunea de la Foișor

Ce a fost regretabil, greşit şi sper să nu se se mai întâmple este că s-a permis de către jandarmi să ai un pacient pe targă, camere de filmat, cetățeni gură-casă care se înghesuiau acolo. Este de neacceptat în orice țară normală.

Asta a fost grotesc, sper să nu se mai întâmple, încercăm să ne lămurim cum a fost posibil să se ajungă aici”, a spus vicepremierul Dan Barna.

Cum justifică decizia Red Araft

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie ‘Foişor’ pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe.

„Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital (…) Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la ATI, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului”, a subliniat Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.