Evenimentul Zilei > Social > Vlad Voiculescu își face imagine pe suferința pacienților. Momente penibile: declarația de presă, suprapusă cu declarația premierului
Vlad Voiculescu își face imagine pe suferința pacienților. Momente penibile: declarația de presă, suprapusă cu declarația premierului

Vlad Voiculescu își face imagine pe suferința pacienților. Momente penibile: declarația de presă, suprapusă cu declarația premierului

În plin scandal privind transferul pacienților de la Spitalul Foișor, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, vine cu noi explicații. Acesta l-a sfidat pur și simplu pe premierul Florin Cîțu și a făcut declarații în a celași timp.

Reamintim că pacienții de la Spitalul Foișor au fost mutați, vineri noaptea, în alte unități medicale după ce instituția de Ortopedie a devenit spital COVID-19. În urma  aceste decizii, mai multe voci i-au cerut demisia ministrului Vlad Voiculescu.

Inițial, declarația de presă a fost anuțată pentru ora 15.45, însă a fost amânată pentru ora 16.00, ora la care și premirul Florin Cîțu a anunțat că va face declarații.

EVZ a aflat ca staful lui Vlad Voiculescu a sunat la TVR și a cerut transmisie cu semnal pentru conferință la 15.45, a amânat pentru ora 16.00. Iar declarațiile au început în același timp, la ora 16.00.

Vlad Voiculescu singur, fără presă, iar premierul, în fața jurnaliștilor.

Când premierul Florin Cîțu a luat întrebări de la jurnaliști, Digi și Realitatea TV l-au tăiat pe Cîțu și l-au lăsat pe Vlad Voiculescu. Antena 3 și B1 TV l-au lăsat pe Cîțu în direct și abia după 10 minute au comutat pe Vlad  Voiculescu.

„Am vorbit cu toți acești pacienți externați care sunt acasă și ne-am informat asupra stării de sănătate a tuturor pacienților care au fost transferați de la Spitalul Foișor în alte spitale din București şi din țară. Împreună cu colegi din Ministerul Sănătății i-am sunat personal pe fiecare dintre cei externați, pe mulți i-am sunat personal în cursul zilei de ieri și de astăzi.

Fără excepție, cei cu care am vorbit și-au declarat solidaritatea cu cei care acum se luptă pentru propria viață. Fără excepție, oamenii au fost impresionați de faptul că acum, în acest moment la Spitalul Foișor pacienții care au nevoie acută de terapie intensivă sunt ajutați să lupte pentru viețile lor.

Am fost de asemenea impresionat de empatia și solidaritatea tuturor celor cu care am vorbit. Mi-a amintit de începutul acestei pandemii și de solidaritatea de care românii au dat atunci dovadă.  Toate acele donații, toate acele gesturi mărunte ale unor oameni și ale unor companii de solidaritate. Românii nu s-au schimbat. Ce s-a schimbat este scena politică”,  declarat Vlad Voiculescu.

În același timp, Florin Cîțu anunța că un pacient transferat la Foișor a murit.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti: „Un caz extrem de regretabil”

Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, consideră că situaţia pacienţilor evacuaţi în noapte de la Spitalul Foişor reprezintă un caz extrem de regretabil.

În opinia acesteia, chiar dacă contextul epidemiologic din Bucureşti a impus această decizie dificilă, este „anormal” ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă „o pată pe sistemul de sănătate” şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general.

„Stimaţi decidenţi, stimaţi colegi, nu discutăm acum decizia luată în cazul Spitalului Foişor în această perioadă de criză, ci modul de implementare! Situaţia pacienţilor evacuaţi în noapte de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular ‘Foişor’ reprezintă un caz extrem de regretabil. Chiar dacă contextul epidemiologic din Bucureşti a impus această decizie dificilă, consider anormal ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general”, a transmis, sâmbătă, Cătălina Poiană.

Aceasta a adăugat că înţelege şi ştie că situaţia este extrem de dificilă în ceea ce priveşte numărul de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 în Bucureşti, însă evacuarea de la Spitalul Foişor trebuia mult mai bine gestionată şi coordonată de toţi cei implicaţi în această procedură.