Evenimentul Zilei > Politica > ”Cazul Corneanu” – carte despre Mitropolitul Banatului și ECUMENISMUL promovat de acesta
”Cazul Corneanu” – carte despre Mitropolitul Banatului și ECUMENISMUL promovat de acesta

”Cazul Corneanu” – carte despre Mitropolitul Banatului și ECUMENISMUL promovat de acesta

Volumul ”Cazul Corneanu. Banatul lui. Ecumenism ratat?”, ce cuprinde articole are jurnalistei timișorene Ramona Băluțescu, va fi lansat joi, 6 noiembrie, la 40 de zile de la momentul trecerii la cele veșnice a mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae.

Cartea cuprinde articole  publicate în ultimii ani, ce vizează zona credinței din Banat, zonă în care autoarea  a intrat datorită relației sale de prietenie cu Înalt Preasfinția Sa dr. Nicolae Corneanu. Cu două excepții – articole ce prezintă acțiuni și atitudini ale câtorva dintre candidații la scaunul de mitropolit al Banatului.
Fostul mitropolit bănățean apare într-o imagine aparte, conturată din unghiul unui ziarist care l-a secondat atât în evenimente majore ale ultimilor săi ani dar și din mărunte și inedite întâlniri cordiale private.
”Întrebarea din titlul cărții, ce se referă la ecumenism, își are rostul ei. Ea nu vine pentru a spune că ecumenismul cu care se mândresc bănățenii ar fi fals, deși, pe alocuri, din articolele prezentate se văd și note de fariseism ale celor implicați în lumea cultelor de aici, ci pentru a arăta că, după ”judecata” din 2008, a mitropolitului Banatului, pe motiv că se împărtășise într-o biserică greco-catolică, această valoare dragă celor din locurile noastre a ajuns călcată în picioare în felurite chipuri”, spune Ramona Băluțescu.

Volumul este prefațat de Preasfinția Sa dr. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Lansarea  cărții va avea loc în foaierul Filarmonicii,joi de la ora 18,00,  acolo unde, acum șase ani, oamenii de cultură timișoreni erau invitați de Institutul Intercultural din Timișoara și de Ramona Băluțescu, în colaborare cu gazda, Ioan Coriolan Gârboni, pentru a arăta țării în ce termeni se gândește ecumenismul, la Timișoara, sprijinindu-l pe ierarhul timișorean ce risca să fie caterisit pentru un gest privit ca normalitate, în Banat.