Întrebat de ce a fost necesar ca Gheorghe Dincă să fie supus unei analize comportamentale de către FBI, în exclusivitate pentru EvZ, dr. Gheorghe Alexandrescu a explicat:

 „Legislaţia noastră prevede examen medico-legal – care include si consult psihologic cu testele specifice – în materia penală pentru precizarea discernământului în momentul săvârşirii  faptei infracţionale dar şi în materia civlă, pentru precizarea capacităţii de testare în vederea întocmirii unui act de dispoziţie, cum ar fi un testament etc. sau stabilirea capacităţii de exercitare a unor activităţi, cum ar fi capacitatea de conducere auto, port armă, etc. şi, oricând, există suspiciuni asupra stării psihice a unor persoane.

Însă (așa cum este și cazul suspectului din Caracal n.r.), analiza comportamentală şi colaborarea cu mediumi care au dovedit că au capacităţi paranormale în unele cazuri de dispariţie sau omor, reprezintă achiziţii mai recente”.

Așa cum anunțase fostul șef al DIICOT, Felix Bănilă anchetatorii de la FBI au fost chemați în România pentru o a doua părere în privința profilului psihologic și comportamental al lui Gheorghe Dincă, suspectul principal în cazul de dispariție al Alexandrei Măceșanu și al Luizei Melencu.

Criminaliști cu experiență în Poliția Română au dezvăluit, pentru EVZ, că decizia de a apela la FBI a aparținut procurorilor, fără consultarea specialiștilor din IGPR. Bănilă spunea că s-a apelat la agenții FBI și pentru a-și forma o opinie despre sinceritatea bărbatului.

Drept urmare, specialiștii americani s-au prezentat la Spitalul Penitenciar Jilava pentru a-l supune pe Gheorghe Dincă unei analize comportamentale.

Despre necesitatea acestei analize a FBI, celebrul criminolog Dan Antonescu a explicat că poate furniza elemente orientative pentru anchetatori și îi pot îndruma, eventual, pe unele piste viabile, „ca și la poligraf”, dar nu poate fi considerată o probă în instanță.

Alte oseminte în pădure

Pe de altă parte, jurnaliștii de la România TV au găsit, în liziera pădurii din Caracal, alte fragmente care par a fi osoase. IPJ Olt a confirmat că, în urma unui apel prin 112, polițiști criminaliști și de investigații criminale au ridicat fragmente mici, posibil osoase, acestea urmând a fi înaintate către DIICOT.