Vineri după amiază, ''micul Shakespeare moscovit'', recita un sonet în cartier în timp ce mama sa vitregă, Cristina, făcea pe spectatorul aşezată pe o bancă şi dintr-o dată trei poliţişti prea zeloşi, l-au luat de gât şi au început să-l târască cu forţa către maşina de serviciu fiindcă, după părerea lor, cerşea, activitate interzisă în Rusia. Oscar a urlat şi mama sa vitregă a filmat scena cu un smartphone sperând să descurajeze poliţiştii, dar a fot agresată la rândul ei. Agenţii i-au rupt hainele şi i-au distrus tableta călcând-o în picioare. ''Nefiind mama copilului, s-a prezentat ca fiind o cunoştinţă a sa şi vecină de casă. ''A preferat să evite cuvintele mamă vitregă, fiindcă la noi nu se foloseşte, dar poliţiştii n-au băgat-o în seamă'', a explicat tatăl băiatului Elias Skavrovski.

La secţia de poliţie, Oscar şi mama sa vitregă au petrecut opt ore înainte de a fi eliberaţi în plină noapte. Filmuleţul cu urletele micuţului şi bruscările poliţiştilor deja deveniseră virale pe Internet. La poliţie s-a prezentat cunoscutul avocat rus Anatoli Kucerena, care-l reprezintă pe Edward Snowden, ''cârtiţa'' din NSA-gate fugit în Rusia. Acesta a obţinut să se facă o anchetă  de către Comisia de cercetări şi scuze din partea poliţiei pentru ''tratament exagerat''. Asta doar în ceea ce-l priveşte pe copil. Tatăl Elias şi soţia sa Cristina rămân acuzaţi  o dată pentru a nu-şi fi îndeplinit îndatoririle părinteşti şi că ea ar fi agresat poliţiştii.

Indignaţi, moscoviţii s-au mobilizat, titrează La Repubblica. O petiţie online pentru a cere demisia poliţiştilor responsabili de arestare, a strâns în câteva ore mai mult de 10.000 de semnături.. Iar ieri de dimineaţă, în faţa secţiei, femei cu pălării şi bărbaţi cu ochelari au dat naştere unei adevărate ştafete recitând poezii şi agitând cartoane cu lozinca ''Recit poezii pentru poliţiştii din Arbat…gratis''. Deja până să aibă loc întâmplarea, Oscar avea câţiva fani. Ca Aleksandr Minkin, ziarist la cotidianul Moskovski Komsomoleţ,  care în urmă cu câteva săptămâni publica un video în care micul Shakespeare recita monologul lui Hamlet ''To be or not to be'' numindu-l ''eroul meu'' şi ''principele străzii''.

Cineva a observat, totuşi, pentru a spune tot adevărul, că trecătorii  mai aruncau câte o monedă în geanta pe care băiatul o avea cu sine. ''Ce e rău în asta? Pot să-i interzic? Cum? Să-l iau la palme? Au spus că cerşeşte, dar nu e adevărat. N-o face pentru bani, ci pentru dorinţa sa de a se da în spectacol. Eu sunt compozitor şi designer. Nu suntem o familie bogată, dar ne descurcăm bine'', a replicat tatăl. '' Ştiţi cum sunt toţi copiii, unii se joacă cu mingea, lui fiu-meu îi place să recite poezii''.