Cauza morții celor doi soți găsiți înghețați în mașină, încă un mister

Cauza morții celor doi soți găsiți înghețați în mașină, încă un mister Viscol. Sursa foto: Pixabay

Cauza morții celor doi soți găsiți înghețați în mașină în urmă cu două săptămâni a fost dezvăluită de anchetatori.

Nici până acum nu se cunoaște cauza morții celor doi soți găsiți înghețați în mașină, pe 27 noiembrie. Dar autoritățile au deschis un dosar penal pentru neglijență în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, soldată cu deces.

Audieri în Parlament în cazul soților înghețați

Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică a dezbătut acest subiect vineri. Au fost audiați, deocamdată, reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai Procuraturii Generale, ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ai Serviciului 112 și ai Administrației de Stat a Drumurilor.

„Până la etapa actuală nu există o expertiză medico-legală care să spună foarte clar care au cauzele decesului. Chiar dacă în spațiu public se vorbește despre intoxicarea cu dioxid de carbon, în urma faptului că o parte din gazele din țeava de eșapament care au intrat în salonul automobilului, Poliția încă nu are o expertiză medico-legală”, a declarat Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandal între serviciile de intervenție

Reamintim că, pe 27 noiembrie, poliția din Căușeni a fost anunțată cu privire la descoperirea a doui morți într-o mașină blocată în zăpadă, la intrarea în satul Coșcalia, raionul Căușeni.

Angajații Serviciului 112 au declarat că au primit apelul și au transmis informația către serviciile de urgență responsabile.

Ulterior, directorul Serviciului 112, Liviu Oboroc, a fost demis două zile mai târziu.

Premierul Dorin Recean a spus că Serviciul 112 ar fi trebuit să gestioneze situația mai eficient și mai activ. Dar Liviu Oboroc a respins acuzațiile.

O tragedie evitabilă: doi oameni înghețați

Pe 26 noiembrie, în jurul orei 12:00, mașina s-a împotmolit între satele Florica și Coșcalia, raionul Căușeni.

La ora 14:20, o rudă a șoferului și alte două persoane au mers pe jos la automobilul blocat și au constatat că nu pot scoate mașina din zăpadă. Cei trei i-au spus șoferului să meargă cu ei în sat și să lase mașina acolo. Dar acesta le-a spus că a chemat deja un tractor din satul Coșcalia și că în scurt timp va fi scos din troiene.

La ora 14:58 a fost înregistrat primul apel al șoferului la 112 în care acesta a anunțat că este împotmolit. Operatorul 112 a transmis informația la responsabilii de la SA Drumuri.

La 15:37 șoferul a sunat o rudă și pe care a rugat-o să-i aducă haine groase. Omul a mers cu calul până la mașină și i-a dus hainele groase. Apoi șoferul și soția sa au încercat să meargă spre Florica. Dar femeii i s-a făcut rău pe drum și cei doi s-au întors la mașină.

Echipele lucrau în alte părți

La ora 16:48, o echipă de intervenție a unității din Căinari a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a pleacat spre Coșcalia pentru deblocarea drumului pe care erau blocate mai multe mașini și un microbuz cu pasageri. Dar aceștia au degajat drumul principal, în timp ce mașina blocată cu cei doi soți era pe un drum secundar, pe deal, între satul Coșcalia și Florica.

La ora 16:56 a fost înregistrat al doilea apel la 112. Șoferul a anunțat că în mașina sa intră gaze de eșapament. Operatorul 112 i-a spus că echipele încearcă să ajungă, dar nu reușesc să deszăpezească drumul. L-a întrebat dacă e nevoie de ambulanță, iar șoferul a răspuns negativ. Operatorul i-a recomandat să iasă individual la drumul principal, pentru că din raportul echipei din Coșcalia intervenția va dura mult.

La ora 17:17, echipa de interveție a Direcției Situații de Urgență a anunțat că stratul de zăpadă e foarte mare si deblocarea va dura.

La ora 17:54, inspectoratul DSU a primit de la serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit, sarcina fiind transmisă echipei de la Căinari, care acționa pe drumul de intrare în satul Coșcalia

La orele 15:50, 18:00 și 19:00, ginerele șoferului blocat a apelat de șase ori serviciul 112, informând despre situația critică a socrilor săi.

La ora 17:31 a avut loc al treilea apel făcut de către șofer la 112. Acesta a anunțat că soției sale îi este rău și că are nevoie de ambulanță. Operatorul 112 a transmis informația către Dispeceratul Centrului Național pentru Asistență Medicală de Urgență.

Cum au ajuns să moară înghețați cei doi soți

La ora 17:48 a avut loc convorbirea dintre șofer și dispecerul CNAMU, care i-a spus că ambulanța nu poate ajunge la ei din cauza zăpezii și le-a recomandat fie să ajungă la drumul principal, fie să se întoarcă în satul Florica

La ora 17:49 a avut loc al patrulea apel către serviciul 112, prin care șoferul a informat serviciul că ambulanța nu poate ajunge la el. Șoferul a cerut să fie evacuat, pentru că zăpada i-a acoperit mașina și mai poate deschide doar una dintre uși.

La ora 23:10, echipa din Căușeni a informat că a reușit deblocarea a trei microbuze de pe traseul din Coșcalia, 4 autoturisme și 4 tractoare, cu un număr total de 31 de persoane.

Pe 27 noiembrie, la ora 08:00, serviciul de gardă a IP Căușeni a primit un apel telefonic în care un cetățean a informat că la intrarea în satul Coșcalia au fost depistate doi oameni înghețați într-un automobil înzăpezit.