Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Câți „securiști” erau în 1989? Un număr incredibil de mic, potrivit documentelor desecretizate de SRI
Câți „securiști” erau în 1989? Un număr incredibil de mic, potrivit documentelor desecretizate de SRI

Câți „securiști” erau în 1989? Un număr incredibil de mic, potrivit documentelor desecretizate de SRI

Securitatea a reprezentat una din spaimele poporul român. Documentele desecretizate recent de către Serviciul Român de Informații ne arată o structură care nu depășea 12.000 de oameni și care trebuie raportată la o populație de peste 23 milioane de oameni. La conducerea DSS în intervalul 1978-1989 s-au aflat Tudor Postelnicu, din 7 martie 1978 în 5 octombrie 1987 și generalul Iulian Vlad, din 5 octombrie 1987 până pe 22 decembrie 1989.

11.404 de ofițeri, maiștri militari și subofițeri erau încadrați în Departamentul Securității Statului, cunoscută generic sub numele de Securitate. Sau cel puțin așa rezultă din situațiile transmise Comisiei Parlamentare de Anchetare a Evenimentelor din Decembrie 1989, documente asumate de SRI și desecretizate recent. La acest număr se adaugă trupele de Securitate, peste 2800 de militari în termen și ofițeri însărcinați cu paza obiectivelor Securității și ale Partidului, dar și cu atribuții de intervenție.

Potrivit datelor în Direcția I – Informații Interne activau la nivel central 96 de cadre de securitate, un număr care poate părea mic, dar care trebuie legat și de structurile din teritoriu. Fiecare unitate la nivel local avea un corespondent în structura centrală.

În Direcția II de Contrainformații în sectoarele economice erau mai mulți 138 de securiști, Direcția III de Contraspionaj avea 214 “securiști”, iar Direcția a IV-a care se ocupa de contrainformațiile militare, cunoscuții CI-iști din cazărmi, avea peste 1000 de oameni.

Câți erau în UM o110

Direcția V de Securitate și Gardă care se ocupa de paza demnitarilor, în special de ceva a familiei Ceaușescu, avea 441 de ofițeri, iar temuta Direcție de Cercetări Penale, Direcția VI, avea doar 58 de oameni.

Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă este una dintre cele mai numeroase unități din cadrul Securității având 766 de oameni, la concurență cu Unitatea Specială de Filaj – F – care avea 684 de oameni.

Într-una din cele mai secrete unități ale Securității, UM 0110 – unitate independentă de contrainformații pentru țările socialiste activau 278 de oameni, cu mențiunea făcută anterior potrivit căreia în fiecare unitate locală existau 1-2 ofițeri de contrainformații care intră în componența unității anti-KGB. O emisiune dedicată acestei celebre unități o puteți urmări aici!

Dezinformare cu 18 ofițeri

În aceste tabele mă apar Unitatea specială de instalare și exploatare a tehnicii operative, – unitatea T, Unitatea specială de cercetare proiectare și producție a tehnice operative, – unitatea P, Unitatea specială pentru depistarea scrierilor ascunse și expertiză grafice – unitatea S,  Unitatea specială de transmisiuni și contrainformații radio – unitatea R.

Serviciul independent D unde erau încadrați doar 18 ofițeri de Securitate era cunoscut pentru dezinformarea centrelor de spionaj, dar se ocupă și cu neutralizarea și descompunerea organizațiilor reacționat al imigrației, precum și cu combaterea și anihilarea zvonurilor tendențioase din țară și străinătate . astfel de aici plec au diverse informații sau date documentare false care erau lansate în rândul diplomaților, atașațiilor militari, ziariștilor, turiștilor și altor categorii de străini cunoscut sau suspecte de a fi agenți ai serviciilor de spionaj străine.

Serviciul independent C este cunoscut în zilele noastre drept Poșta Militară și avea în 1989 doar 74 de cadre . C.I.D-ul era centru de informare și documentare, adică arhiva Securității.

 

Situatie cadre Securitate la nivel central în 1989. sursa: sri.ro
Situatie cadre Securitate 1989 la nivel local. sursa: sri.ro

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: