Evenimentul Zilei > Politica > Câte păduri virgine mai are România? „Trebuie acționat de urgență”. Anunțul care îngrozește o țară
Câte păduri virgine mai are România? „Trebuie acționat de urgență”. Anunțul care îngrozește o țară

Câte păduri virgine mai are România? „Trebuie acționat de urgență”. Anunțul care îngrozește o țară

Costel Alexe, ministrul Mediului, a aprobat introducerea a 1.100 de hectare de pădure în Catalogul Pădurilor Virgine.

Asta înseamnă că „nimeni nu va mai putea face nicio lucrare de exploatare ȋn acele păduri” și că „natura ȋşi va urma cursul firesc, neperturbată de intervenţiile omului”.

„Trebuie acţionat de urgenţă pentru că ȋn curând s-ar putea să nu mai avem ce salva. România adăpostea, până ȋn urmă cu câţiva ani, mai mult de jumătate dintre ultimele păduri virgine ale Europei, peste 200.000 de hectare. Astăzi, specialişti din domeniu mi-au spus că estimările lor sunt undeva la sub 100.000 de hectare rămase, restul suprafeţelor fiind afectate de exploatări”, a fost semnalul de alarmă tras de ministrul Mediului cu această ocazie.

Acestea fiind spuse, pentru perioada următoare, Costel Alexe așteaptă și cere „o abordare proactivă din partea membrilor Comisiei Tehnice de Avizare ȋn Silvicultură (CTAS) şi din partea Gărzilor Forestiere”.

Am cerut o verificare a tuturor studiilor de fundamentare care au fost făcute până la această dată, iar pe data de 9 ianuarie ȋncepem anul ȋn forţă. Am convocat o ȋntâlnire cu toate părţile implicate. Mă voi aşeza la masă cu toate organizaţiile de mediu active pe acest segment, toţi specialiştii şi reprezentanţii ministerului pentru a vedea care sunt soluţiile pentru a accelera procesul de includere sub protecţie a tuturor suprafeţelor de păduri virgine şi cvasivirgine identificate.

La preluarea mandatului meu am găsit puţin peste 29.000 de hectare de pădure incluse ȋn Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, vreau ca ȋn cel mult 6 luni să dublez această suprafaţă”, a mai scris Costel Alexe pe Facebook.