Creșterea permanentă a traficului de voce și date pe rețele fixe și mobile, dar și extinderea Internet of Everything (IoT), determină operatorii europeni de telecomunicații să creeze noi tehnologii și standarde, folosind procese și metode de ultimă generație și un model de business specific jucătorilor din segmentul de cloud.

Analiza „Reshaping the future with NFV and SDN”, cel mai nou raport al companiei de consultanță de management Arthur D. Little (ADL) și Bell Labs Consulting, ramura de cercetare și consultanță a Alcatel-Lucent, anticipează potențialul de reconfigurare a competiției în industria telecom, odată cu migrarea operatorilor către cloud computing

ADL și Bell Labs prezintă, în premieră, o analiză asupra valorii strategice și a impactului pe care Network Functions Virtualization (NFV) și Software-Defined Networks (SDN) le au în rețeaua operatorilor.

Potrivit studiului, în legătură cu mișcările strategice pentru repoziționarea operatorilor telecom, tehnologiile de virtualizare a rețelei deschid piața pentru noi jucători, existând riscul ca operatorii tradiționali să piardă astfel din cota pe care o au în prezent. Pentru că deținerea în proprietate a unei licențe nu mai este o condiție obligatorie pentru livrarea de servicii, acum, oricine poate deveni furnizor. Clienții enterprise, precum băncile, retailerii sau companiile media, pot deveni alternative importante la furnizori tradiționali de servicii de telecomunicații, subminând supremația acestora.

Operatorii telecom tradiționali trebuie să țină cont și să valorifice prezența pe piață a noilor competitori, dezvoltând și investind permanent în rețele. Acest lucru le va permite să intre pe segmente de produse și servicii cu valoare mare, precum: piața de soluții de securitate IT, aflată pe un trend ascendent și estimată la 18 miliarde de euro, sau piața serviciilor de cloud, în valoare de 17 miliarde de euro.