Dintre acestea aproximativ 420.000 hectare sunt terenuri deținute de micii proprietari și sunt cele mai expuse tăierilor ilegale, informează Agerpres.

Acest articol reprezintă unul dintre principalele instrumente de combatere a acestui fenomen, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în urma unor afirmații făcute în spațiul public referitoare la solicitarea eliminării Articolului 20 din proiectul de lege de modificare a Legii 46/2008 Cod Silvic.

"România deține, în prezent, circa 700.000 hectare de pădure care ar intra sub incidența articolului 20 (alin.1.1 și alin. 1.2) al noului Cod Silvic. Dintre acestea, aproximativ 420.000 ha sunt terenuri aflate în proprietatea micilor proprietari care nu au posibilitatea de a se asocia în suprafețe de cel puțin 100 hectare pentru a-și elabora amenajament silvic, așa cum îi obligă legea în prezent. În baza actualului Cod Silvic, neputându-se exploata masa lemnoasă, aceste suprafețe sunt, practic, nepăzite și neadministrate. Din cauza lipsei contractelor de pază, aceste 420.000 ha sunt suprafețele cele mai expuse tăierilor ilegale.(…) Diferența până la 700.000 ha, este formată din suprafețe deținute de micii proprietari, dar care sunt administrate și pentru care există amenajament silvic", se arată într-un comunicat al MMAP remis luni AGERPRES.