Predoiu: „E ireversibil! Statutul de membru Schengen nu mai poate fi ridicat României”

Predoiu: „E ireversibil! Statutul de membru Schengen nu mai poate fi ridicat României” Predoiu, despre procesul prin care România a aderat la Schengen. „Este ireversibil”. Sursa foto: gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, consideră că procesul prin care România a aderat la spaţiul Schengen terestru şi maritim este unul ireversibil. El a declarat că România trebuie să poarte discuţii referitoare la spaţiul Schengen cu toate statele, nu doar cu Austria.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, consideră că procesul prin care România a aderat la spaţiul Schengen terestru şi maritim este unul ireversibil și că este un bun pas înainte către un statut care ne avantajează în perspectiva imediată inclusiv în discuţiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră.

Cătălin Predoiu este încrezător

„Procesul este ireversibil, statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunţă România la o astfel de calitate, ceea ce nu se pune problema. E un bun pas înainte către un statut care ne avantajează în perspectiva imediată inclusiv în discuţiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră. (...) Urmează un nou pas înainte. Sigur, trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquisul comunitar Schengen”, a declarat Predoiu, joi, la un post TV.

Catalin Predoiu, ministrul de Interne

Predoiu, despre procesul prin care România a aderat la Schengen. „Este ireversibil”. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Când va intra România în Schengen

El nu știe când va intra România în Schengen, dar este de părere că trebuie să reia discuțiile la nivelul Consiliului JAI, în plan bilateral şi multilateral.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E clar că noi vom începe aceste discuţii şi aceste demersuri imediat în 2024. Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start. Vom începe aceste discuţii, inclusiv preşedinţia belgiană are pe ordinea de zi de priorităţi discuţii privind funcţionalitatea spaţiului Schengen şi în această marjă este o bună ocazie de a relua convorbirile nu numai la nivelul Consiliului JAI, ci mai ales în plan bilateral şi multilateral”, a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

Schengen

Cătălin Predoiu, despre procesul României de aderare la Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

România încă mai are lucruri de rezolvat

Ministrul a mai spus că România trebuie să poarte discuţii referitoare la spaţiul Schengen nu numai cu Austria, ci în plan multilateral, cu mai multe state, „pentru că foarte multe ţări au preocupări, îngrijorări în legătură cu creşterea fenomenului migraţionist, cu riscul de terorism în Europa, cu conflictul din vecinătatea Uniunii Europene, funcţionalitatea spaţiului Schengen”.

El a mai subliniat că acum România face parte dintr-un club care trebuie să-şi asume aceste probleme în discuţii şi în dezbateri. „Nu suntem noi de vină, dar suntem parte acum dintr-un club care trebuie să-şi asume aceste probleme în discuţii şi în dezbateri şi am de gând să fac acest lucru fără niciun fel de rezervă", a spus Predoiu.