Evenimentul Zilei > Social > Cât rezistă coronavirusul în lift? Ce spun experții
Cât rezistă coronavirusul în lift? Ce spun experții

Cât rezistă coronavirusul în lift? Ce spun experții

Particulele de virus rezultate in urma tusei sau a strănutului pot rezista in aer pentru perioade indelungate, chiar și o jumătate de oră, dacă ușile liftului sunt închise, susțin experții.

Experții de la Universitatea din Amsterdam au făcut un experiment în interiorul unui lift de spital pentru a determina cât timp au rezistat particulele „infectate”.

În urma testului a rezultat că particulele infectate rezistă până la jumătate de oră dacă ușa liftului este închisă. În schimb, când ușile sunt deschise, acestea dispar în patru minute. Cu toate acestea, în mod obișnuit, ușile se închid și se deschid constant. În acest caz, particulele infectate cu noul coronavirus, rezistă aproximativ 10 minute, informează Daily Mail.

Virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului

Potrivit studiului, condus de Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului şi prezenţa sa privează de oxigen celulele creierului vecin. Frecvenţa acestei situaţii nu este încă clară, scrie stirilekanald.ro.

S. Andrew Josephson, directorul departamententului de Neurologie de la Universitatea din California, San Francisco, a lăudat tehnicile folosite în studiu, spunând că „a înţelege dacă există sau nu o implicare virală directă în creier este extrem de important”. El a adăugat, totuşi, că va rămâne prudent până când cercetarea va fi evaluată de colegi.

Nu ar fi total şocant ca SARS-CoV-2 să fie capabil de a pătrunde bariera hematoencefalică, o structură care înconjoară vasele de sânge din creier şi încearcă să blocheze substanţele străine.

Dar medicii credeau până acum că consecinţele neurologice constatate la aproape jumătate dintre pacienţii Covid spitalizaţi ar putea fi rezultatul unui răspuns imunitar anormal – „furtuna de citonkină” – provocând o inflamare a creierului, mai degrabă decât o invadare a virusului în creier.

Profesorul Iwasaki şi colegii săi au decis să abordeze problema în trei feluri: infectând un mini-creier creat în laborator (organoizi cerebrali), infectând şoareci şi examinând creierul bolnavilor morţi de Covid-19.

În cazul organoidelor cerebrale, echipa a descoperit că virusul era capabil să infecteze neuronii, apoi să „pirateze” maşinăria celulei neuronice pentru a se multiplica. Celulele infectate provocau moartea celulelor vecine privându-le de oxigen.