Evenimentul Zilei > Economie > CÂT munceşte un român ca să-şi cumpere UN LITRU de LAPTE
CÂT munceşte un român ca să-şi cumpere UN LITRU de LAPTE

CÂT munceşte un român ca să-şi cumpere UN LITRU de LAPTE

Un român plătit cu salariul minim pe economie trebuie să muncească o oră ca să îşi poată permite să îşi cumpere un litru de lapte, în timp ce un britanic reuşeşte asta în 4 minunte, iar un neamţ în 6 minute, potrivit unei statistici obţinute de EVZ.

În România, circa unul din patru salariaţi este plătit cu salariul minim pe economie, potrivit statisticilor oficiale. Chiar dacă a fost majorat substanţial în ultimul timp, dublându-se în câţiva ani, ocupăm încă penultima poziţie în UE în privinţa valorii. 

Un studiu efectuat de câţiva cercetători în mai multe state europene, printre care şi România, asupra forţei de muncă ieftine angajate în producţia de încălţăminte, arată şi nişte calcule uluitoare. 

Astfel, studiul, intitulat “Labour behind the label (Munca în spatele etichetei)”, elaborat pentru Comisia Europeană, arată cât de mult trebuie să muncească un angajat român ca să îşi permită să cumpere un litru de lapte în ţara lui. 

Iată concluziile, care relevă puterea de cumpărare a salariilor:

Ţară – Un l lapte/Timp de lucru
România – 0,88 euro/1 oră    
Albania – 0,79 euro/1 oră
Macedonia – 0,73 euro/53 min
Bosnia-Herţegovina – 0,66 euro/43 min
Polonia – 0,59 euro/19 min
Slovacia – 0,64 euro/17 min
Germania – 0,59 euro/6 min
UK – 0,64 euro/4 min

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.