Cât de IEFTINE sunt pâinea, laptele şi carnea în România
- Teodora Cimpoi
- 28 iunie 2016, 18:45
O comparaţie a preţurilor din România cu cele din alte state europene arată că pâinea albă franzelă şi pieptul de pui sunt mult mai ieftine la noi, în schimb laptele este mult mai scump.
“De fapt, preţul de 1,08 euro pe litrul de lapte dulce proaspăt plasează România în rândul celor mai scumpe ţări din Europa la acest capitol”, se arată într-un raport realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), lansat astăzi şi consultat de EVZ.
Potrivit cifrelor Eurostat uzilizate în raportul menţionat, la nivelul lui 2014 preţul pentru un kilogram de pâine albă franzelă este de 0,98 euro în România, în urma noastră situându-se doar Cehia şi Bulgaria. Comparativ, cel mai mare preţ, de 4 euro/kg, s-a înregistrat în Luxemburg.
De asemenea, un kilogram de piept de pui file costa în România 4,95 euro, mai ieftin fiind doar în Lituania şi Polonia, care ocupa ultimul loc.
În schimb, un litru de lapte dulce proaspăt costa în 2014 1,08 euro pe litru, fiind pe locul şase între cele 18 state analizate, în urma Norvegiei, Italiei, Luxemburgului, Elveţiei şi Ciprului. Cel mai ieftin lapte se regăsea în Polonia.
“O comparaţie a sumelor allocate consumului de alimente în cifre absolute arată că România a înregistrat unul dintre cele mai scăzute niveluri de cheltuieli pe cap de locuitori din UE, semnificativ sub media UE. Cu toate acestea, suma alocată consumului de alimente a reprezentat 28,1% din totalul cheltuielilor gospodăriilor din România, acesta fiind de departe cei mai ridicat procent din UE”, se arată în raportul OCDE.