Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cât costă viața unui unui om. Ce sumă primește de la CNAIR familia jurnalistei Bălulescu
Cât costă viața unui unui om. Ce sumă primește de la CNAIR familia jurnalistei Bălulescu

Cât costă viața unui unui om. Ce sumă primește de la CNAIR familia jurnalistei Bălulescu

Tribunalul București a decis să condamne Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) la plata unor daune către o familie îndurerată.

Acum cinci ani, jurnalista Oana Gabriela Balulescu și-a pierdut viața în urma unui grav accident de circulație, care a avut loc pe DN1. Se întâmpla pe data de 12 mai 2016, pe raza localității Otopeni. Oana Balulescu circula regulamentar. La un moment dat, un autoturism care circula din sens opus, a cărui șofer a făcut o manevră de întoarcere, a fost proiectat din cauza unei borduri în mașina jurnalistei.

Experții chemați să se pronunțe au opinat faptul că pe mijlocul drumului, conform proiectului tehnic, trebuiau montați parapeți de protecție, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu se știe din ce motiv, angajații CNAIR nu au mai montat respectivii parapeți. Specialiștii care au analizat cazul au susținut în timpul procesului că Ordonanța de Guvern 55/2016 obliga CNAIR să întrețină și să exploateze în condiții de siguranță, respectivul sector de drum.

Cum s-a ajuns la această condamnare în civil

După accident, a urmat o anchetă penală și un proces pentru ucidere din culpă, șoferul vinovat fiind condamnat pentru fapta comisă. La finalul acestui proces, judecătorii au decis că CNAIR nu poate avea calitatea de parte în proces, urmând ca eventuala culpă a acestei instituții să fie tranșată în cadrul unui proces civil.

Astfel, soțul jurnalistei, fiica precum și mama acesteia au intentat Companiei de Drumuri un proces civil, în care au cerut daune de trei milioane de lei. În acest dosar a fost invocat și un raport tehnic, în care se arată că CNAIR a organizat două licitații pentru achiziția acestor parapeți, pe care le-a anulat din diverse motive. Mai mult, după cinci zile, CNAIR a montat de urgență parapeți în zona unde a avut loc accidentul.

La dosar există și opinia expertului Ion Beldimănescu.

„Astfel, s-a constatat ca prezenta unor parapeti de beton (de tip New Jersey cu inaltimea de 80 cm) ar fi facut ca impactul dintre cele doua autoturisme sa nu mai fi putut avea loc, ca urmare a imposibilitatii patrunderii autoturismului dacia Logan pe celalalt sens de circulatie”, este concluzia expertului citată de luju.ro.

Decizia Tribunalului București a fost de admitere a cererii și de obligare a CNAIR la plata  sumei de trei milioane de lei, pentru cei trei membri ai jurnalistei decedate.