Evenimentul Zilei > Economie > CÂT ar putea costa pe Volskwagen scandalul Dieselgate: Aproape 80 miliarde euro, DE DOUĂ ORI valoarea companiei pe bursă!
CÂT ar putea costa pe Volskwagen scandalul Dieselgate: Aproape 80 miliarde euro, DE DOUĂ ORI valoarea companiei pe bursă!

CÂT ar putea costa pe Volskwagen scandalul Dieselgate: Aproape 80 miliarde euro, DE DOUĂ ORI valoarea companiei pe bursă!

Scandalul falsificării testelor de emisii poluante ar putea costa grupul auto german Volkswagen între 23 şi 78 de miliarde de euro, potrivit băncii elveţiene Credit Suisse. Dacă suma va ajunge la aproape 80 miliarde euro, se ridică semne de întrebare privind capacitatea companiei de a rezista unui asemenea şoc.

Banca şi-a redus preţul ţintă pentru acţiunile Volkswagen până la 83 de euro de la 169 de euro, transmite Agerpres. Valoarea companiei germane pe bursă este acum de circa 40 miliarde de euro.

Un cost de 78 de miliarde de euro ar fi cu 60% mai mare decât costul scurgerii de petrol de la platforma Deepwater Horizon, care în 2010 a afectat o mare parte din Golful Mexicului.

'Nota de plată totală (costurile retragerii şi amenzile) este neclară şi depinde în mare parte de performanţele motoarelor după reparaţii', se arată într-un raport elaborat de analiştii de la Credit Suisse

În cel mai optimist scenariu al Credit Suisse, producătorul german ar urma să plătească aproximativ 300 de euro pentru fiecare vehicul în timp ce în cel mai pesimist scenariu costul mediu ar urma să fie de aproximativ 2.000 de euro.