Editura Evenimentul si Capital

Castrul de la Mălăieşti sau poveşti din vremea când pe aici stăpânea Traian

15-06/castrul-malaiesti-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 565 Vizualizari

Conferinţa cu tema „Castrul Mălăieşti. O secvenţă romană din timpul lui Traian” va fi prezentată de dr. Ovidiu Ţentea astăzi, de la ora 11,00, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Conferinţa, organizată în seria Historia Viva, are ca temă prezentarea celor mai recente rezultate ale cercetărilor privind castrul și băile romane de la Mălăiești și corelarea acestora cu interpretările istorice referitoare la perioada în care nord-vestul Munteniei și sudul Moldovei s-au aflat sub ocupația armatelor romane. O atenție deosebită va fi acordată elementelor cronologice legate de campaniile dacice ale împăratului Traian și a condițiilor în care teritoriul sus-menționat a fost părăsit după mai puțin de două decenii.

„Fortificația de lemn și pământ și băile, aflate în vestul platoului pe care se afla castrul de la Mălăiești, au fost construite în timpul campaniilor dacice ale împăratului Traian, fiind abandonate la începutul domniei împăratului Hadrian (117–118), când armata romană s-a retras din spațiul actual al Munteniei. Importanța deosebită a acestui sit arheologic este dată – în principal – de scurta staționare a armatei romane în această zonă, fapt care constituie un reper cronologic excepțional pentru materialul arheologic descoperit în situl amintit, acesta devenind la rându-i un reper important pentru numeroase alte situri romane similare. Castrul de la Mălăiești este o fortificație romană tipică, având sistemul defensiv alcătuit dintr-un șanț, un val de pământ și o palisadă de lemn. În ciuda timpului scurt petrecut aici de armata romană, băile respectă toate standardele arhitectonice ale vremii. Acestea sunt alcătuite din următoarele spații cu funcțiuni diferite: apodyterium (vestiarul), frigidarium (bazinul cu apă rece), tepidarium (bazinul cu apă caldă), laconium sau sudatorium (baia de aburi) și caldarium (bazinul cu apă fierbinte)”, ne spune Ovidiu Ţentea.

Proiectul de cercetare arheologică a castrului și băilor romane de la Mălăiești (sat Sfârleanca, comuna Dumbrăvești, judeţul Prahova) a început în anul 2011, prin colaborarea dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Vor fi prezentate cercetările arheologice din castru și perspectivele cercetărilor extensive, în urma rafinării prospecțiunilor geofizice recente.

ANM, prognoză specială pentru București: Ninsori de ultimă oră în Capitală

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei