
Castrarea chimică devine o soluție din ce în ce mai utilizată în combaterea agresorilor sexuali. În ciuda opoziției din partea ONG-urilor care susțin drepturile acestora și consideră că metoda nu este etică, după Polonia, o altă țară a decis să implementeze acest tratament pentru a preveni recidiva violatorilor și pedofililor odată ce aceștia sunt eliberați din închisoare.
Castrarea chimică, testată în închisori din Marea Britanie
În Marea Britanie, castrarea chimică pentru agresorii sexuali va fi testată în 20 de închisori. Ministrul justiției, Shabana Mahmood, a anunțat extinderea unui proiect pilot de castrare chimică voluntară a agresorilor sexuali din sud-vestul Angliei la două regiuni, după ce o revizuire independentă a recomandat continuarea acestuia.
Mahmood analizează, de asemenea, posibilitatea extinderii la nivel național a castrării chimice voluntare pentru infractorii sexuali și dacă aceasta ar putea deveni o măsură obligatorie. Nu a fost stabilit un termen pentru această decizie, conform BBC.
Psihiatrii consideră lipsit de etică tratamentul
Profesorul de psihiatrie medico-legală Don Grubin a exprimat îndoieli cu privire la implementarea unei măsuri obligatorii, afirmând că „a forța pe cineva să urmeze [tratamentul] ar fi extrem de lipsit de etică” și că majoritatea medicilor ar fi reticenți în această privință.

Penitenciar. Sursa Foto: Arhiva EVZ
Polonia a adoptat deja castrarea chimică obligatorie. Această procedură, care implică administrarea de medicamente în paralel cu tratamente psihiatric, vizează agresorii sexuali cu gânduri compulsive și invazive legate de sex sau cu preocupări sexuale problematice.
Castrarea chimică, realizată pe bază voluntară în Germania și Danemarca
Această abordare a fost aplicată în diverse țări europene. În Germania și Danemarca, castrarea chimică este realizată doar pe bază voluntară, în timp ce Polonia a instituit măsuri obligatorii pentru anumite categorii de agresori sexuali.
Propunerea de a continua proiectul pilot în Anglia și Țara Galilor face parte din cele 48 de recomandări formulate de fostul Lord Cancelar David Gauke în cadrul unei revizuiri independente a sentințelor, menită să analizeze cauzele supraaglomerării închisorilor și să exploreze alternative la pedeapsa cu închisoarea.