Câştigul salarial mediu net a crescut cu 6,4% în luna martie. Care sunt cele mai bine plătite domenii

Câştigul salarial mediu net a crescut cu 6,4% în luna martie. Care sunt cele mai bine plătite domeniiSursa foto: Dreamstime.com

În luna martie, câştigul salarial mediu net a ajuns la 5.691 lei, înregistrând o creştere de 340 lei (+6,4%) comparativ cu luna februarie, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Salarial mediu net, în creștere față de luna februarie

INS a transmis că, în luna martie, câştigul salarial mediu brut a fost cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel din luna februarie 2025. Astfel, câștigul salarial mediu net a fost 5.691 lei, în creştere faţă de luna februarie 2025 cu 340 lei (+6,4%).

Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor din tutun, cu 14.768 lei, și în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv servicii informatice), cu 13.697 lei.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii medii nete s-au observat în hoteluri și restaurante, cu 3.279 lei, și în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 3.410 lei.

Cafenea

Cafenea. Sursa foto: Pixabay

Bonusurile influențează creșterile sau scăderile câștigului salarial

În luna martie 2025, indicele câștigului salarial real a fost de 104,7% comparativ cu martie 2024 și de 106,1% față de februarie 2025. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins 264,4%, fiind cu 15,1 puncte procentuale mai mare decât cel din februarie 2025.

Pe parcursul anului, câștigul salarial suferă fluctuații, în principal din cauza acordării premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile de referință (decembrie, martie/aprilie).

Aceste bonusuri influențează creșterile sau scăderile câștigului, în funcție de perioada în care sunt acordate, ceea ce duce, în final, la o estompare a variațiilor câștigului lunar pe parcursul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Creșteri salariale în martie 2025

În martie 2025, câştigul salarial mediu net a crescut în majoritatea activităţilor, ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură, ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri, precum şi a unor realizări de producţie sau încasări mai mari.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în:

  • fabricarea produselor din tutun, +36% și intermedieri financiare (fără asigurări și fonduri de pensii), +25,5%;
  • între 12,5% și 22,5% în activităţi precum editare, asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii private, fabricarea băuturilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, extracţia petrolului și gazelor, fabricarea de maşini, echipamente, autovehicule, activităţi profesionale și media;
  • între 5% și 12% în tranzacţii imobiliare, telecomunicații, produse farmaceutice, fabricarea produselor de cocserie, echipamente electrice, distribuția apei, servicii administrative, colectarea şi epurarea apelor uzate, industrie chimică, textile, metalurgie, comerț și industria alimentară.
Fabrică de pâine

Fabrică de pâine. Sursa foto: Getty Images

Câștigul salarial mediu net a crescut în sectorul bugetar

În martie 2025, potrivit INS, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de februarie au fost cauzate de acordarea în lunile anterioare de prime ocazionale, ajutoare băneşti, drepturi în natură şi sume din profit, precum şi unor producţii sau încasări mai mici.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost:

  • activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări şi fonduri de pensii (−14,8%);
  • între 3% şi 8% în transporturi pe apă și fabricarea calculatoarelor, produselor electronice și optice.

În sectorul bugetar, câștigul salarial mediu net a crescut față de luna anterioară, înregistrând următoarele variații:

  • învățământ (+3,7%), datorită reluării plății cu ora pentru cadrele didactice;
  • sănătate și asistență socială (+1,7%);
  • administrație publică (+1 leu).