Evenimentul Zilei > International > Case de vânzare cu 60 de bani în Croația. Doar două mai sunt disponibile. FOTO
Case de vânzare cu 60 de bani în Croația. Doar două mai sunt disponibile. FOTO

Case de vânzare cu 60 de bani în Croația. Doar două mai sunt disponibile. FOTO

Primăria unui orășel din nordul Croației oferă la vânzare case în valoare de 60 de bani, pentru care plătesc o parte dintre renovări. Majoritatea locuințelor au fost deja vândute. Doar două mai sunt disponibile.

Administrația unui oraș din nordul Croației a decis să scoată la vânzare câteva locuințe, în schimbul sumei de o kuna, echivalentul a 60 de bani românești. Locuitorii vor să atragă noi rezidenți, în condițiile în care populația orașului se află la jumătate din numărul pe care îl avea în urmă cu 70 de ani.

“Ne-am transformat într-un oraș de graniță cu puține legături de transport către alte locuri. De atunci populația a scăzut treptat”, a spus primarul orașului, Ivan Sabolic.

19 locuințe scoase la vânzare cu 60 de bani

Administrația locală din Legrad, odinioară al doilea cel mai mare oraș din Croația, aflat la graniță cu Ungaria a decis să scoată la vânzare 19 locuințe care costă 60 de bani românești. Scopul vânzării acestor care este reprezentat de atragerea a noi locuitori în zonă.

Orașul are, la momentul actual, aproximativ 2.250 de locuitori, ceea ce reprezintă jumătate din populația pe care municipalitatea o avea în urmă cu 70 de ani. În urma dezintegrării Imperiului Austro-Ungar, orașul a început să sufere un declin constant în ceea ce privește numărul de rezidenți.

Cum arată casele. 17 locuințe au fost deja vândute

Imobilele puse la dispoziția celor interesați să se mute în Legrad se află în condiții de degradare. Unele dintre ele sunt deja ruinate. Alte case nu prezintă uși sau ferestre, iar pereții sunt acoperiți de mucegai.

Administrația locală însă, a transmis că va plăti 25.000 de kuna, echivalentul a 16.400 de lei, pentru renovarea acestora.

Pentru noii locuitori ai orașului, reprezentanții Primăriei au transmis că, în cazul achiziționării unei case private, vor pune la dispoziție o sumă de până în 35.000 de kuna, adică 23.000 de lei. Astfel, 20% din cheltuielile pentru renovare vor fi acoperite.

17 locuințe de acest fel au fost deja vândute, potrivit reprezentanților municipalității. Doar două mai sunt scoase la vânzare.

Care sunt condițiile în care se poate intra în posesia caselor

Primarul din Legrad a stabilit o serie de condiții pentru cei interesați să cumpere locuințele în cauză. Astfel, cumpărătorii trebuie să se angajeze că vor locui în oraș timp de cel puțin 15 ani de zile. De asemenea, ei trebuie să aibă sub vârsta de 40 de ani.

“După câteva articole despre acțiunea noastră, am primit întrebări despre case din locuri foarte îndepărtate, cum ar fi Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina sau Columbia”, a spus reprezentantul primăriei.

Noii rezidenți ar putea să lucreze în industria alimentară, prelucrarea lemnului și industria prelucrării metalelor, acestea fiind principalele ocupații din orășelul din nordul Croației.

Danijel Harmnicar, un tânăr din nordul Croației, s-a mutat în oraș împreună cu soția sa și cei doi copii. “Este mult mai plăcut să trăiești în locul tău decât să fii chiriaș. Să stam aici 15 ani nu este o problemă pentru noi, nu intenționăm să ne mutăm”, a spus el, potrivit Reuters.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: