Evenimentul Zilei > International > Casa jurnalistei ruse care a protestat față de război a fost percheziționată de autorități
Casa jurnalistei ruse care a protestat față de război a fost percheziționată de autorități

Casa jurnalistei ruse care a protestat față de război a fost percheziționată de autorități

Autoritățile ruse au percheziționat casa unui fost jurnalist de televiziune care a renunțat la locul său de muncă după ce a protestat împotriva războiului din Ucraina.

Marina Ovsyannikova a atras atenția în martie, după ce a denunțat războiul din Ucraina. Ea ținea un afiș pe care scria: „Opriți războiul, nu credeți propaganda, vă mint aici”. La acea vreme, era redactorul programului de știri de noapte Vremya, dar după ce și-a părăsit postul, Ovsyannikova a devenit activistă, organizând proteste împotriva războiului.

Percheziția de acasă

Ea a fost amendată pentru încălcarea legilor de protest și ulterior a apelat la rețelele de socializare pentru a-i condamna pe cei responsabili pentru războiul aflat în desfășurare. A fost amendată cu 30.000 de ruble (în jur de 223,40 lire sterline la acea vreme). Mai târziu, ea i-a spus corespondentului SkyNews la Moscova, Diana Magnay, că nu regretă acțiunile sale, în ciuda faptului că se confruntă cu ostilitate din toate părțile – inclusiv din partea familiei.

Moscova a deschis acum un dosar penal împotriva ei, sub acuzația de răspândire de informații false despre forțele armate ruse, a declarat avocatul ei pe rețelele de socializare. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la 15 ani de închisoare.

Amendată pentru comentarii

Avocatul ei, Dmitri Zakhvatov, a declarat pentru site-ul de știri Meduza cum cazul este legat de un protest organizat de Ovsyannikova luna trecută, care ținea un banner pe care scria „Putin este un ucigaș, soldații săi sunt fasciști”.

În urma percheziției, Ovsyannikova este de așteptat să fie adusă în fața Comisiei de anchetă pentru audiere. Ea a mai fost amendată de două ori în ultimele săptămâni pentru că a vorbit împotriva armatei într-o postare pe Facebook, potrivit Sky News.