”Cârtița” din DNA, trimisă în judecată

”Cârtița” din DNA, trimisă în judecată

Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, în prezent ofiţer la IPJ Constanţa cu grad de comisar şef, a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei fostul şef al Gărzii Financiare Sorin Florea, acuzat de complicitate la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea infractorului; Ciprian Mihail Fronea, fost comisar şef al Gărzii Financiare Constanţa şi Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General. Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2012 comisarul şef Dan Emil Manolachi activa în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA şi, în această calitate, a fost delegat, din data de 2 iulie 2012, să efectueze acte de cercetare într-un dosar aflat în instrumentare la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

A dinamitat ancheta

În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, comisarul şef Manolachi a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii. Aceste informaţii reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative. Informaţiile din acest dosar, privindu-l pe Cătălin Cristescu - comisar în cadrul Gărzii Financiare - structura centrală (suspect într-o altă cauză aflată în lucru la DNA), au fost transmise de comisarul şef Manolachi, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, către un alt comisar din cadrul Gărzii Financiare - secţia Constanţa, Ciprian Fronea.

Anchete telefonate

Acesta, la rândul său, le-a transmis mai departe lui Sorin Florea care, prin intermediul lui Eduard Tomescu, l-a anunţat pe colegul lor Cătălin Cristescu despre existenţa unui dosar aflat în instrumentarea DNA şi despre iminenţa realizării unui moment operativ de prindere în flagrant. Informaţiile ce nu erau destinate publicităţii transmise pe circuitul prezentat anterior i-au permis lui Cătălin Cristescu să evite prinderea în flagrant, suma vizată fiind de 200.000 euro. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţile infracţionale ce făceau obiectul dosarului respectiv. Prin aceste acţiuni, Dan Emil Manolachi a urmărit să obţină pentru sine bunuri necuvenite în valoare de 250 lei, precum şi ca autorul infracţiunii de corupţie să evite prinderea în flagrant delict. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Dosarul se va judeca la Tribunalului Bucureşti, procurorii solicitând instanţei şi menţinerea arestării preventive faţă de Dan Emil Manolachi.

Ne puteți urmări și pe Google News