Evenimentul Zilei > International > Cartelurile columbiene sprijină restricțiile Covid-19 impuse de guvern! Cu armele…
Cartelurile columbiene sprijină restricțiile Covid-19 impuse de guvern! Cu armele…

Cartelurile columbiene sprijină restricțiile Covid-19 impuse de guvern! Cu armele…

Traficanții de droguri și luptătorii de gherilă din Columbia nu glumesc când vine vorba de virusul SARS-Cov-2. Sunt hotărâți să-i forțeze pe localnici să se supună măsurilor decise de autorități. În felul lor...

Cartelurile au distribuit manifeste despre restricții, avertizând că sunt „forțate să ucidă oameni pentru a proteja viețile”. Mai precis, atât traficanții, cât și revoluționarii (uneori nu există nicio diferență între unii și alții n.r.) i-au avertizat pe locuitori că luptătorii lor înarmați vor ucide pe oricine nu se supune restricțiilor.

Regulilor impuse de guvern încă din luna martie, care sunt și în prezent în vigoare, permit oamenilor să își părăsească locuințele pentru a se aproviziona sau  în situații de urgență medicală. Cartelurile pun, însă, în aplicare măsuri mult mai stricte în 11 din cele 32 de state ale țării. În manifestele lăsate pe străzi, dar și în mesajele transmise prin WhatsApp, cartelurile au stabilit, blocări și restricții de circulație draconice pentru persoane, mașini și bărci, potrivit unui raport publicat joi de Human Rights Watch.

S-au fixat, de asemenea, zile și ore de deschidere clare pentru magazine, precum și interdicții privind accesul străinilor în anumite comunități. În manifestul semnat de luptătorii Armatei de Eliberare Națională (ELN) din Bolívar, în nordul Columbiei, se spune că, deoarece populația nu „respectă ordinele de a preveni Covid-19“, ELN va lua măsuri dure, inclusiv prin executarea celor care nu se supun.

Grupul revoluționar acordă libertate de deplasare „numai oamenilor care lucrează în magazine alimentare, brutării și farmacii”, dar numai într-un interval orar bine stabilit. Ceilalți trebuie să rămână „în casele lor”. În Tumaco, luptătorii de gherilă au anulat regula guvernamentală care permitea vânzarea de mâncare pe stradă atât timp cât evită mulțimea.


Liderul grupării de gherilă FARC, din Columbia, a fost ucis | VIDEO

Venezuela sporește numărul de blindate desfășurate în zona graniței cu Columbia


Un lider al populației  din zonă a declarat că revoluționarii „nu permit vânzarea stradală sau [uneori] o permit numai până la ora 17.Ca urmare familiile sărace nu obțin venituri suficiente pentru a-și cumpăra alimente”. „Acest control social abuziv reflectă eșecul de lungă durată al guvernului de a stabili o prezență semnificativă a statului în zone îndepărtate ale țării, inclusiv în ceea ce privește protejarea populațiile aflate în pericol”, a declarat José Miguel Vivanco, directorul Human Rights Watch.

„Pedepsele draconice impuse de grupările armate pentru a preveni răspândirea Covid-19 înseamnă că oamenii din comunitățile îndepărtate și sărace din Columbia riscă să fie atacați și chiar uciși dacă își părăsesc casele”, a spus Vivanco. „Guvernul ar trebui să-și intensifice urgent eforturile de a proteja aceste comunități, să se asigure că au alimente, apă și posibilitatea de a-și proteja sănătatea”, scrie Fox News.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: