Guvernul a aprobat în ședința de ieri un proiect de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite. Potrivit noului act normativ, toți deținătorii de cartele telefonice pre-pay vor fi obligați să se înregistreze cu un act de identitate în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a normei adoptate de Guvern.

Operatorii pot sista serviciul

În caz contrar, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea serviciului până când deținătorul cartelei va înregistra cartela pe baza unui document de identitate. În ceea ce îi privește pe furnizorii de servicii, aceștia vor avea obligația de a informa, de a notifica toți deținătorii de cartele pre-pay, cu privire la această obligație.

În plus, o persoană va putea achiziţiona mai multe cartele de telefon pre-pay, dar numai pe baza documentului de identitate.

Regula va fi aplicată și în cazul firmelor, care vor prezenta documentele de constituire a societății. „În calitate de membru al CSAT, vreau să vă spun că astăzi am adoptat în Guvern proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. În ultima ședință a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea și contracararea riscurilor la adresa securității naționale”, a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, după ședința de Guvern.

Cerință a CSAT

Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând și riscul de utilizare a acestor cartele în activități legate de terorism.

În 2013, după ce presa a relatat că deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice preplătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria.