Carmen Hărău a declarat, joi, că președintele Klaus Iohannis ar da dovadă de neseriozitate dacă va abandona cursa pentru Cotroceni pentru funcția de președinte al Consiliului European.

„Ar da dovadă de neseriozitate. Nu este un temei serios să tragem concluzia că ar avea o asemenea opțiune. Din câte îl cunosc, nu-și va schimba opțiunea profesională. Cel mai bine pentru România este ca Iohannis să rămână președintele țării”, a spus Carmen Hărău, la Antena 3, după declarațiile făcute de Klaus Iohannis, la Bruxelles, pe tema scenariului preluării funcției de președinte al Consiliului European.

Jurnaliștii străini au fost curioși dacă președintele României va accepta funcția de președinte al Consiliului European. Publicația Financial Times l-a nominalizat la favoriți pentru această funcție. Iohannis a râs și a spus că nu comentează zvonuri.

Potrivit unor surse politice, Klaus Iohannis nu este interesat să conducă acest organism al UE. Anul trecut, când s-a mai vehiculat această ipoteză, spunea că „se simte confortabil în postura de președinte al României”. Politicieni din anturajul președintelui spun că Iohannis este foarte sigur că va câștiga al doilea mandat și nu renunță.

Premierii Belgiei, Portugaliei și Luxemburgului sunt și ei nominalizați pentru șefia Consiliului European.

Preşedintele Consiliului European are rol simbolic și birocratic, el prezidează summiturile europene şi negociază acorduri, însă nu poate influența nimic deoarece decizia aparține statelor membre.