Editura Evenimentul si Capital

Părerile ministrului Carmen Dan despre PROTESTATARI: „Au venit cu intenţia de a DĂRÂMA VIOLENT acest GUVERN”

Autor: | | 4 Comentarii | 2533 Vizualizari

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost chemată în Parlament pentru a răspune moțiunii de cenzură depusă de opoziție, în privința evenimentelor din 10 august. Aceasta a declarat că unii dintre protestatari se aflau la miting „cu intenţia de a dărâma violent acest Guvern”,

UPDATE: „A trecut o lună de la miting şi observ aceeaşi superficialitate în abordarea legalităţii intervenţiei jandarmilor. În lege se vorbeşte doar de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă. Înseamnă acordul unei acţiuni. Vă reamintesc ce am declarat pe 11 august. Nu am declarat că semnează. Intervenţia se face în baza acordului, nu în baza semnării documentului intitulat ordin de intervenţie. Astfel de decizii se iau în mod operativ. Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul? Credeţi că prefectul se află la orice manifestare? Se opreşte timpul în loc în aşteptarea ordinului redactat? (...) Ordinul de intervenţie poate fi şi verbal, iar redactarea lui se face ulterior”, a spus Dan.

„Este regretabil că intervenţia a afectat şi oamenii paşnici, şi prezint scuze. Am convingerea că oamenii s-au dus să participe la un protest paşnic, alţii însă s-au dus cu intenţia de a dărâma violent acest Guvern”, a declarat Dan despre protestatari.

Știrea inițială: În discurs, Dan a declarat că cele două Camere ale Parlamentului pot adopta o moțiune simplă prin care să își exprime poziția cu vedere la o problemă politică internă.

„Camera Deputaţilor sau Senatul poate adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Constat că problemele dumneavoastră nu fac referire expresă la corectarea unor fapte sau politici ale ministerului, ci la demiterea sau demisia mea din fruntea instituţiei”, a declarat ministrul în plen.

Ministrul a explicat că, în 2007, CCR a decis că în cazul controlului parlamentar, acesta se face fără sancționare, excepție făcând controlul parlamentar care se exercită prin moțiune de cenzură, informează Agerpres.

„Trecând deja 11 ani de când dumneavoastră v-aţi apărat ministrul de Justiţie de la acea vreme, Monica Macovei, aţi uitat probabil să scoateţi din textul acestei moţiuni simple paragrafele legate de demitere sau demisie. Sunt acuzată de muşamalizarea oricărei discuţii despre 10 august şi de fugă de Parlament”, a spus Dan.

Carmen Dan a mai spus că încă de pe 11 august, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat explicații despre intervenția jandarmilor.

„În 19 august, de asemenea, în cadrul unei declaraţii de presă, am prezentat raportul întocmit pe baza datelor puse la dispoziţie de structurile implicate în organizarea şi desfăşurarea măsurilor de ordine publică la acest protest. Aţi reclamat că raportul a fost ascuns timp de două săptămâni. Pentru ca MAI să poată pune la dispoziţia parlamentarilor un raport cu caracter clasificat trebuie îndeplinită o procedură prevăzută chiar de Regulamentul Camerei Deputaţilor. În data de 21 august, când am fost prezentă la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, această procedură nu era îndeplinită, iar pe data de 22 august Parchetul ne-a solicitat acest raport şi l-am pus imediat la dispoziţia organelor de anchetă. Prin urmare, ca să nu fiu acuzată că am diseminat documente care ar putea constitui probe într-un dosar penal, am solicitat Parchetului opinia referitoare la punerea la dispoziţia a raportului către comisiile de apărare din Camera Deputaţilor şi din Senat iar, în urma răspunsului primit, la data de 30 august am făcut demersurile pentru a transmite acest document în cel mai scurt timp către cele două comisii. Aşadar, este falsă teza că acest raport a fost ascuns”, a mai spus Carmen Dan.

ATENTIE, SOFERI! Risti o AMENDA de 725 lei daca nu ai asta in masina!

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI