Evenimentul Zilei > Actualitate > Cardul naţional de sănătate devine OBLIGATORIU de la 1 septembrie
Cardul naţional de sănătate devine OBLIGATORIU de la 1 septembrie

Cardul naţional de sănătate devine OBLIGATORIU de la 1 septembrie

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 septembrie. Anunţul a făcut de CNAS printr-un comunicat de presă remis Agerpres.

Astfel, serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului de sănătate.

"Opoziţia nu îşi mai aminteşte de lungul şir de preşedinţi ai CNAS şi miniştri PDL – PNL ai sănătăţii care trebuiau să implementeze sistemul cardului de sănătate şi probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijenţei lor. De asemenea, dacă i-ar fi interesat ce face guvernarea, ar fi observat că de astăzi rulează spotul TV care anunţă că de la 1 septembrie cardul devine obligatoriu sau măcar declaraţia preşedintelui CNAS pe această temă şi nu ar mai fi pierdut vremea cu acea conferinţă de presă", susţine CNAS în comunicatul citat de Agerpres.

Reacţia CNAS vine după ce, în cursul zilei de marţi, prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi a solicitat Executivului să implementeze cardul naţional de sănătate. În caz contrar, Cristian Buşoi spune că va fi încă un motiv pentru care va cere demisia guvernului.

La rândul său, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, subliniază că a venit momentul ca acest card să funcţioneze aşa cum a fost el gândit. "Consider că a fost suficientă perioada de acomodare. Totodată, această perioadă a fost necesară. Am considerat important să ne asigurăm că acest instrument util pentru sistem nu blochează accesul asiguraţilor la servicii medicale. Sunt convins că vor exista critici indiferent de momentul în care cardul va fi singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor din sistem", a spus Ciurchea.

CNAS informează că serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor în baza cardului naţional de sănătate începând cu 1 septembrie excepţie făcând asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă.

În prezent, conform sursei citate, la casele de asigurări de sănătate se află peste 300 de mii de carduri care aşteaptă să fie ridicate, în timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja la asiguraţi.

De asemenea, potrivit CNAS, casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate.