De la această substituire decurg și celelalte inovații ale noii învățături – nicio religie nu e mai bună ca alta și, până la urmă, toți credem în același Mare Creator.

Exemplele sunt nenumărate, de la slujbele din Germania la care participă și imami musulmani, la binecuvântările Papei pentru Pachamama.

Deși banul e ochiul dracului, și sfintele cheltuieli sunt destinate tot susținerii acțiuinilor progresiste. Cardinalul Marx, de pildă, e acuzat în Germania că împarte cu dărnicie banii strânși de la credincioși pentru a sposoriza ONG-urile care aduc imigranți în Europa. Nu strâmbați din nas! Nu l-am poreclit eu așa, e chiar numele eminenței sale. E drept, prenumele e Reinhard, nu Karl, dar cam aici se opresc deosebirile.

Dacă aș fi progresit și new-age-ist, aș putea spune că Reihhard e reîncarnarea lui Karl și s-a întors pe pământ să transforme biserica după chipul și asemănarea sa.

Să ne întoarcem, însă, la faptele care i se reproșează eminenței sale. Arhiepiscopul din Munchen și Freising, relatează Deutsche Welle, a donat o sumă frumușică pentru United4Rescue, o organizație sprijinită financiar și de Biserica Evanghelică din Germania.

Să nu vă închipuiți că ONG-iștii cu pricina se ocupă de săracii din Germania,  Banii au fost solicitați pentru a achiziționa o navă cu care voluntarii să caute imigranți în Mediterana. Apelul a înmuiat inima mai multor înalte fețe bisericești, care au deschis punga cu generozitate. Marx a donat 50 000 de euro.

Cum nicio faptă „bună” nu rămne nepedepsită,  donația l-a târât pe Cardinalul Marx într-un scandal parlamentar. Reprezentanții Alternative für Deutschland i-au cerut cardinalului să clarifice originea acestor bani și să spună dacă inițiativa a pornit de la el sau de la membrii arhiepiscopiei respective.

Stephen Brandner, purtătorul de cuvânt al partidului naționalist (AfD), a publicat un rechizitoriu pe Twitter la adresa eminenței sale, îndeamnându-l  pe prelat să dezvăluie dacă cei 50 de mii de euro au fost luați din zeciuiaka credincioșilor sau constituie o donație făcută de arhiepiscop din propriul buzunar. „M-aș simți ofensat dacă aș afla că din impozitele substanțiale pe care le-am plătit timp de treizeci de ani Bisericii Catolice sunt finanțate activități de salvare pe mare, întrucât nu este deloc în intenția mea să favorizez afacerile traficanților de oameni ”. Mai mult, Brandner denunță faptul că prezența navelor de salvare ale ONG-urilor în Mediterana atrage „tot mai mulți oameni să încerce o traversare sinucigașă  spre  Europa”.

Nu au fost singurele critici adresate lui Marx. și Johannes Huber de la AfD l-a acuzat pe cardinal că a folosit banii în scopuri ilegale, adică „alimentarea afacerilor traficanților”.

Răspunsul prompt dat de Arhiepiscopia condusă de Marx nu este deloc de natură de natură să potolească scandalul. Banii au fost luați din fondurile speciale pe care cardinalul le are la dispoziție  pentru a fi oferite organizațiilor de caritate sau pentru a finanța „intervenții urgente”. Cu alte cuvinte, cardinalul îi poate folosi cum crede de cuviință, fără să dea explicații detaliate.

Dacă banii i-au adus lui Marx inamici în rândul naționaliștilor, cardinalul a câștigat, totuși, un prieten neașteptat, pe episcopul luteran Heinrich Bedford-Strohm.

Acesta a lăudat finanțarea acordată United4Rescue și s-a plâns că el însuși a primit „amenințări cu moartea” pentru activismul său în favoarea salvării de imigranți pe mare. O dovadă clară că rănile Războiului de 30 de ani s-au vindecat, iar viitorul luminos e în mâinile lui Dumnezeu … sau, poate, ale lui Allah.