Carantina se prelungește în jurul Bucureștiului. Autoritățile nu au motive de optimism

Carantina se prelungește în jurul Bucureștiului. Autoritățile nu au motive de optimism

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a dispus prelungirea măsurii de carantinare a localităților Bragadiru și Chiajna, din vecinătatea municipiului București.

Prefectura județului Ilfov a anunțat, vineri seara, că se prelungește carantina pentru localităţile Bragadiru şi Chiajna. Măsura de prelungire a carantinei va fi aplicată pentru încă șapte zile, se arată într-o comunicare a instituției Prefectului.

„În urma analizei de risc, în baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă emisă la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Ilfov, ţinând cont de evaluarea epidemiologică avizată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a emis în data de 04.12.2020 ordinele de prelungire a măsurii de carantină zonală pentru o perioadă de 7 zile, începând cu data de 04.12.2020, ora 22,00, instituită pentru oraşul Bragadiru şi comuna Chiajna cu satele aparţinătoare Chiajna, Dudu şi Roşu din judeţul Ilfov”, a precizat Prefectura Ilfov.

În același context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat că în perioada următoare vor fi mai multe orașe sau regiuni pentru care va fi instituită carantina. Pe de altă parte, el a dat asigurări, că nu se va pune problema unei carantine la nivel național, ci doar la nivel local, acolo unde numărul cazurilor Covid-19 este foarte mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ultimele 7 zile în medie vedem că există o scădere a cazurilor de infectare. Trebuie să vedem dacă aceasta va continua. Când vedem localitățile care au fost carantinate (de exemplu Baia Mare, Gherla, mai sunt în Zalău) observăm că am controlat situația. La Timișoara se vede o scădere după ce au fost carantinate mai multe localități din jur. În mare parte unde a fost carantinate anumite zone, incidența cazurilor a scăzut”, a declarat Raed Arafat.

Starea de alertă se prelungește

Potrivit spuselor sale, abordarea actuală, inclusiv la nivelul OMS, este ca măsurile de restricție precum carantina să fie adoptate doar în plan local, acolo unde se impune. Raed Arafat a mai spus că s-ar putea să ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de infectare după sărbătorile de iarnă, când oamenii vor căuta să socializeze și să se apropie.

„Inclusiv OMS vorbește de măsuri locale și zonale, nu la nivel național. Bănuiesc că asta va fi abordarea noastră pe viitor! Vin perioade grele, cu sărbătorile de iarnă, oamenii vor să se plimbe și să socializeze. Depinde de noi dacă vrem să reducem contacul ca să evităm o situație mult mai serioasă. Să nu ajungem să creștem numărul de cazuri după luna ianuarie”, a mai spus Raed Arafat.

El a subliniat că pentru sărbători nu au fost luate în considerare măsuri suplimentare de restricție, dar că vor fi implementate, în continuare, cele actuale, după 14 decembrie, când va fi prelungită starea de alertă.