Evenimentul Zilei > Social > Ce se întâmplă cu românii care revin din zonele carantinate! Anunț de ultimă oră al lui Arafat
Ce se întâmplă cu românii care revin din zonele carantinate! Anunț de ultimă oră al lui Arafat

Ce se întâmplă cu românii care revin din zonele carantinate! Anunț de ultimă oră al lui Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat cele mai noi decizii luate de guvern, în cazul persoanelor care revin în România din zonele care necesită carantinare.

Guvernul a decis că persoanele care se întorc în ţară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile şi pot dovedi acest lucru printr-un act medical, a anunţat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful DSU, citat de Agerpres.

„Astăzi a fost adoptată hotărârea CNSU în baza căreia s-a emis inclusiv modificarea HG privind starea de alertă. În cadrul hotărârii CNSU s-a mai introdus o solicitare care a fost aprobată, prin care persoanele care se întorc în ţară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile şi pot dovedi acest lucru printr-un act medical, cu condiţia ca infecţia să nu fie depistată în ultimele 14 zile, bineînţeles”, a precizat Arafat, la finalul şedinţei de guvern.

El a adăugat că măsura a fost luată pentru evitarea carantinării unor români care în ultimele 90 de zile au fost infectate cu virusul SAR-COV2 şi au un act medical care poate dovedi acest lucru, cu condiţia să nu fie în perioada de 14 zile de izolare.

Nu vede un risc suplimentar la vot

Tot în cadrul ședinței de guvern, Arafat a recomandat cetăţenilor să nu profite de ridicarea unor restricţii de circulaţie şi nici să nu participe la manifestări publice după aflarea rezultatelor scrutinului de duminică.

Raed Arafat a fost întrebat, vineri seară, dacă va creşte numărul de infectări după alegeri şi a precizat: „Dacă se respectă regulile prevăzute în secţiile de vot, în aşteptare, în deplasare spre secţiile de vot şi dacă oamenii înţeleg că măsurile de relaxare, în sensul că poţi să te mişti fără declaraţie pe propria răspundere, sunt menite să le faciliteze dreptul de vot şi nu alte activităţi, nu văd un risc suplimentar”.

Şeful DSU recomandă cetăţenilor să nu participe la manifestări publice după anunţarea rezultatelor „Lucrul pe care n-ar trebui să-l vedem acum este ca după finalizarea votului şi anunţarea rezultatelor să nu mai apară din nou întruniri ca la alegerile locale”, a mai declarat Arafat, care a reamintit că după locale ne-am confruntat cu o infectare în masă.