Nord Stream nu este decât vârful aisbergului Iată ce scrie Tsvetana Paraskova pe site-ul de specialitate OilPrice.com: ”Înainte de Nord Stream 2, Rusia va lansa TurkStream, prin care gigantul rus Gazprom va transporta gaze în Turcia și în sudul și sud-estul Europei – o regiune care depinde foarte mult de aprovizionarea cu gaz rusesc. Putin și Erdogan vor inaugura oficial gazoductul TurkStream pe 8 ianuarie.

Mai mult, încă de la începutul lunii decembrie, Gazprom  a lansat proiectul uriaș Power of Siberia, care va livra gaz în China”.

În timp ce Gazprom lansează noi conducte spre est și vest, cel mai mare producător privat de gaze naturale din Rusia, Novatek, își consolidează prezența pe piața mondială a gazului natural lichefiat (GNL). În acest an, Rusia a furnizat volume mari de GNL în Europa, în afară de livrările prin conducte, care reprezintă o treime din importurile de gaze ale Uniunii Europene. În al doilea trimestru al anului 2019, importurile UE de GNL au crescut cu 102 la sută. Pentru UE, Rusia furnizează 19 la sută din importurile de GNL. Mai précis, Moscova e pe locul doi în topul furnizării de gaze natural lichefiate,  după Qatar (care acoperă 30 la sută din importurile UE), dar în fața Statelor Unite (12%), se arată în Raportul trimestrial al Comisiei Europene privind piața gazelor.

Între ianuarie și noiembrie, importurile de GNL în Europa, inclusiv Turcia, au înregistrat un nivel record, depășind chiar și valorile înregistrate în 2011. Cât privește Nord Stream 2,

blogul italian piccolonote.ilgiornale.it  notează  într-un material intitulat “Lovitura de maestru a lui Putin”: ”Conducta care va aduce gazul rusesc în Germania, este o piatră de temelie a geopoliticii globale, deoarece va conecta resursele energetice ruse la industriile germane.

De aici divergențele cu Washingtonul, care se teme de o conexiune care nu mai este reversibilă între cele două țări (Germania și Rusia)”.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: