Cannes 2024 la final. Palme d'Or, pentru povestea iubirii unei dansatoare la bară pentru fiul unui oligarh

Cannes 2024 la final. Palme d'Or, pentru povestea iubirii unei dansatoare la bară pentru fiul unui oligarh Anora, câștigător la Cannes 2024, Sursa foto: X

Cannes 2024, celebrul festival de film, aflat la a 77-a ediție, și-a desemnat câștigătorii. Iar trofeul Palme d'Or, cel mai important premiu acordat filmelor înscrise în competiție a fost obținut de „Anora”.

 

Producția cinematografică a fost realizată de Sean Baker și spune povestea de dragoste dintre o dansatoare la bară şi fiul unui oligarh. Este primul film american premiat după „Tree of Life” al lui Terrence Malick, din 2011.

Palme d'Or la Cannes 2024

Filmul Anora, regizat de Sean Baker, a câştigat trofeul la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film. Competiția de la Cannes 2024 s-a desfășurat în perioada 14 - 25 mai. Iar filmul premiat este prima producție americană care câștigă Palme d'Or după 2011. Premiul cel mare la Cannes 2024 a fost înmânat de George Lucas, producătorul seriei Stars War.

„Acest film este magnific, plin de umanitate, ne-a încântat, ne-a frânt inimile”, a spus Greta Gerwig, preşedinta juriului.

Cineastul american Sean Baker a făcut senzaţie cu filmul „Anora”. Producția spune povestea de dragoste dintre o dansatoare la bară, din New York, şi fiul unui oligarh rus. Acest thriller newyorkez trece de la lumea interlopă la vilele de lux ale oligarhilor ruşi. Filmul, spun specialiștii, anunţă o renaştere a cinematografiei independente americane. În discursul său, cineastul a subliniat că producția sa este destinată sălilor cinematografice.

„Ştiu că voi continua să lupt pentru cinematografie. Trebuie să ne luptăm pentru a face filme care să fie lansate în cinematografe. Lumea trebuie să îşi amintească faptul că vizionarea unui film pe telefonul mobil sau acasă nu este modul în care se pot vedea filme”, a afirmat cineastul american.

Un eveniment dedicat cinematografiei

Festivalul Cannes 2024 a fost un eveniment care s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ 10 zile. Juriul care a analizat filmele înscrise în competiție a fost condus de regizoarea americană Greta Gerwig. Ceremonia a fost prezentată de actriţa franceză Camille Cottin.

În cadrul ceremoniei de închidere, a festivalului Cannes 2024, regizorul George Lucas a primit Palme d'Or onorific. Premiul i-a fost înmânat de prietenul său, Francis Ford Coppola.

„Îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine”, a declarat, profund emoţionat, creatorul seriei „Star Wars”.

Palme d'Or pentru scurtmetraj i-a revenit filmului „The Man Who Could Not Remain Silent” al regizorului croat Nebojsa Slijepcevic.

Palmaresul competiției Cannes 2024

Grand Prix a fost acordat filmului „All We Imagine as Light” realizat de regizoarea indiană Payal Kapadia. Totodată, premiul juriului a fost acordat filmului „Emilia Perez”, de Jacques Audiard. Adriana Paz, Zoe Saldana, Karla Sofia Gascon şi Selena Gomez au primit Premiul de interpretare feminină pentru acelaşi film.

În cadrul festivalului, premiul pentru regie a fost acordat regizorului portughez Miguel Gomes pentru filmul „Grand Tour”. La Cannes 2024 a fost premiat cineastul iranian Mohammad Rasoulof cu Premiul Special al Juriului. El s-a prezentat cu „Les graines du figuier sauvage”, un film care i-a adus o condamnare la închisoare în țara natală.

Premiul de interpretare masculină i-a revenit americanului Jesse Plemons pentru „Kinds of Kindness”, de Yorgos Lanthimos. Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2024 a fost acordat filmului „The Substance”, al regizoarei franceze Coralie Fargeat. Filmul marchează revenirea lui Demi Moore într-un film de groază.

Caméra d'or la Festivalul de la Cannes 2024, acordat celui mai bun film, a revenit filmului „Armand”, al regizorului norvegian Halfdan Ullmann Tøndel. „Mongrel”, de Chiang Wei Liang şi You Qiao Yin, a primit menţiunea specială Caméra d'or. „Trei kilometri până la capătul lumii”, de Emanuel Pârvu, singurul film românesc în competiţie, a primit Premiul Queer Palm.