Evenimentul Zilei > Vremea > Caniculă în plină toamnă. Vremea se schimbă radical în România
Caniculă în plină toamnă. Vremea se schimbă radical în România

Caniculă în plină toamnă. Vremea se schimbă radical în România

România se va confrunta două zile temperaturi ca cele de vară. Valorile în termometre vor depăși 30 de grade Celsius. Ulterior, vremea se schimbă radical. Directorul ANM, Elena Mateescu a făcut un anunț de ultimă oră despre starea vremii din următoarea perioadă.

România va avea parte de o vreme călduroasă, specifică sezonului cald. Astfel, vor fi înregistrate temperaturi apropiate de pragul unei zile de caniculă, dacă luăm în considerare partea de sud-est a țării. Acolo, este posibil să consemnăm 33-34 de grade Celsius, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.

În același timp, vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată în țara noastră. Este vorba de o avertizare meteorologică de Cod portocaliu. Avertizarea vizează local zona Banatului, Crișana, vestul Transilvaniei, nordul Carpaților Orientali. În aceste regiuni, aversele vor fi torențiale vor fi însoțite de vijelii puternice.

De asemenea, sunt așteptate cantități de apă pe intervale scurte de timp. Acestea vor depăși 40-60 de litri pe metru pătrat, izolat 70 de litri pe metru pătrat. Mai mult decât atât, intensificările de vânt vor fi de peste 80-100 de kilometri pe oră.

Codul portocaliu rămâne în vigoare pentru centrul și nord-vestul României

În același timp, și pentru vestul, centru și nord-vestul țării și zonele de munte, până mâine seară, la ora 21:00, rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de Cod galben. Directorul ANM a explica că „și în aceste zone ne așteptăm la perioade cu averse torențiale și cantități de apă de peste 25-30 de litri pe metru pătrat, izolat 40 de litri pe metru pătrat, dar nu excludem să avem și în restul țării fenomene de instabilitate atmosferică și ploi abundente în zilele următoare”, informează Antena 3.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, 15 septembrie, o avertizare meteo de cod galben şi cod portocaliu de ploi abundente şi vijelii puternice în mai multe zone ale ţării. Prima avertizare meteo de tip cod portocaliu este valabilă în perioada 15 septembre, ora 17.00 – 16 septembrie. Mai exact, codul portocaliu a fost emis pentru interval de valabilitate 15 septembrie ora 17:00 – 16 septembrie, ora 21:00.

Meteorologii au emis și două avertizări meteo valabile pentru centrul și vestul țării, valabile până vineri. Sunt așteptate ploi torențiale, grindină și rafale puternice de vânt. Meteorologii ANM au emis o avertizare meteo cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 10:00 – 15 septembrie, ora 22:00.